Hlavní obsah

Komunisté se těšili na historický úspěch, ve druhém kole ale propadli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První kolo doplňovacích senátních voleb dalo komunistům naději na historický úspěch. Do druhého kola postoupilo 12 komunistických kandidátů, uspěl však pouze jediný, když svůj post obhájil stávající senátor Václav Homolka.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip a poslancem Jiřím Dolejšem

Článek

Komunisty ve většině obvodů nevyšachovali ze hry kandidáti pravice, nýbrž osobnosti nominované ČSSD.

Výjimkami je dvojice občanských demokratů Daniela Filipiová a Jaroslav Kubera, kteří v přímých soubojích uspěli nad komunistickými kandidáty.

Právě ostře sledovaný duel mezi Filipiovou a Jiřím Dolejšem, který v prvním kole ovládl komunistický poslanec, prolomil jedno letité tabu, tedy to, že levicoví kandidáti nemají v hlavním městě šanci na úspěch. "Je to signál, že se časy mění," řekl Dolejš. Podle informací z volebních místností na Praze 8 přišlo ve druhém kole hlasovat více mladých lidí, kteří při první volbě zůstali doma.

Filip: Naši voliči pochybují o prospěšnosti Senátu

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa není výsledek druhého kola žádným překvapením, protože jejich voliči prý stále nechápou, že je Senát užitečný.

Jediný úspěšný kandidát KSČM Václav Homolka zvítězil ve volebním obvodě č. 5 Chomutov.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

„Myslím, že mi k vítězství pomohla zejména skutečnost, že mě lidé léta znají z funkce místostarosty města Klášterec nad Ohří i ze Senátu. Řekl bych, že ocenili, že jsem zůstal obyčejným člověkem, stejným, jako když jsem do politiky šel. Řadě lidí stoupne do hlavy i mnohem nižší funkce a pak se začnou chovat arogantně a přezíravě. Já jsem pořád stejný, nepovyšuji se a snažím se pomáhat každému, kdo to potřebuje,“ uvedl Homolka.

Reklama

Výběr článků

Načítám