Hlavní obsah

ČSSD odmítá rozhodovat o daňovém balíčku až po kongresu ODS

Novinky, jov

Sociální demokraté v pátek odmítli, aby Sněmovna rozhodla o daňovém balíčku obsahujícím zvýšení DPH až po kongresu ODS, který se koná první listopadový víkend. Podle ČSSD se musí příští týden vyjasnit, zda vláda Petra Nečase (ODS), která s balíčkem spojila svůj osud, končí.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Milan Urban (všichni ČSSD)

Článek

Šéf poslanců sociální demokracie Jeroným Tejc na tiskové konferenci v Lidovém domě odmítl, aby se o balíčku hlasovalo až po kongresu v polovině listopadu. „To je pro nás jako pro soc. dem. naprosto nepřijatelné,“ uvedl s tím, že taková situace by znemožnila sestavení státního rozpočtu na příští rok postaveném na relevantních číslech.

Podle Tejce se musí hlasovat co nejdříve, nejlépe už příští týden v úterý nebo ve středu. „Navrhneme, aby o tomto balíčku bylo jednáno ještě před kongresem ODS,“ prohlásil šéf poslanců ČSSD. „Aby do konce týdne mohl být projednán a mohl být zamítnut, aby měl Petr Nečas vyjasněnou situaci a mohl podat demisi,“ doplnil Tejc s tím, že takto bude jasné, že Nečas končí ještě před kongresem ODS.

ČSSD v takovém případě navrhuje dohodu na rozpuštění Sněmovny a uspořádání předčasných voleb na jaře příštího roku.

Daňový balíček odmítají kromě opozice i rebelové v ODS, kterým kromě zvyšování DPH vadí zavedení dalšího daňového pásma pro vysokopříjmové skupiny. Kritizují, že tím občanští demokraté zrazují svůj program.

Reklama

Výběr článků

Načítám