Hlavní obsah

V Brdech přišel k urně jediný volič, v Čilé hlasovali skoro všichni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brdech na Příbramsku byla v krajských volbách nejnižší účast. Z místních 27 voličů dorazil odevzdat svůj hlas jediný, volil KSČM. V Brdech je nízká volební účast tradiční, před čtyřmi lety volili tři lidé ČSSD, před osmi lety nevolil nikdo. Volit do Senátu přišlo nejméně lidí ve Vřesové na Sokolovsku. Tam hlasovalo 37 voličů z 314, tedy necelých 12 procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejvyšší účastí - přes 94 procent - se mohou chlubit v obci Čilá na Rokycansku, kde ke stoprocentní účasti chyběla přítomnost jediného voliče. Ze 17 příchozích jich 11 volilo ODS, která zde tedy získala dvě třetiny hlasů. Čilá tak byla procentuálně nejvýraznější baštou občanských demokratů v letošních krajských volbách.

ČSSD takto nejlépe uspěla v Hrčavě na Frýdecko-Místecku, kde v krajských volbách posbírala přes 83 procent hlasů. Z jejích senátních kandidátů se největší podpoře těšil poslanec Jan Látka v Mezholezích na Domažlicku, kde ho volilo přes 93 procent ze 44 voličů. Z komunistických kandidátů na senátora pak nejvyšší, tříčtvrtinovou podporu dostal Josef Zahradníček v Okarci na Třebíčsku. Z kandidátů ODS pak měl Jaroslav Zeman více než dvoutřetinovou podporu v Albrechticích v Jizerských horách.

Lidovcům se v krajských volbách nejlépe dařilo ve Lhotě u Olešnice na Blanensku, kde získali čtyři pětiny hlasů. Jejich bývalý předseda Jiří Čunek ve své snaze o znovuzvolení senátorem dostal tři čtvrtiny hlasů ve Valašské Senici na Vsetínsku. [celá zpráva]

TOP 09 a hnutí Starostové si nejlépe vedly v Dolních Břežanech u Prahy, kde dostaly dvě třetiny hlasů. Z jejich senátních kandidátů Hana Štěpánová v Suché Lhotě na Svitavsku obdržela téměř dvě třetiny hlasů, na postup do finále to ale nestačilo.

Z dalších stran měla například krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti v krajských volbách procentuálně nejsilnější pozici v obci Hvozdec na Českobudějovicku, kde dostala hlas od každého čtvrtého z 56 voličů. Národní socialisté Jiřího Paroubka si nejlépe vedli v Kozlech na Lounsku, kde obdrželi dvě pětiny hlasů. Ani to jim ale na vstup do zastupitelstva nestačilo. [celá zpráva]

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Nejpodobnější výsledku voleb v kraji bylo hlasování v obcích Horní Moštěnice na Přerovsku, Mokrá-Horákov na Brněnsku a v Berouně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám