Hlavní obsah

Druhý den voleb: Bála jsem se, že kampaň bude útočnější, prohlásila Němcová

• Aktualizováno

Úderem osmé hodiny začal v Česku druhý den krajských a senátních voleb. Voliči v nich rozhodnou o tom, zda si ČSSD udrží své vedoucí postavení v regionech, a ovlivní to, zda sociální demokraté obnoví svou většinu v Senátu.

Foto: Jana Pechová, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová přijela volit s manželem do Žďáru nad Sázavou.

Článek

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) odvolila přesně podle svého pracovního harmonogramu v sobotních 10 hodin dopoledne ve Žďáru nad Sázavou.

A Právu se přiznala, že hrozivě se rýsující volební kampaň ji nakonec pozitivně překvapila. „Nebyla tak útočná, čehož jsem se bála. A nakonec mám pocit, že politici zbytečně nejitřili nálady,“ svěřila se.

Krajské zastupitele si mohou vybírat mimopražští voliči, kteří nepřišli hlasovat v pátek. Senátní volby se týkají i čtyř pražských z 27 volebních obvodů.

Lidé mohou volit až do 14:00, pak začnou volební komisaři jejich hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění na volebním serveru. Celkové výsledky senátních voleb a podstatné výsledky krajských voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební okrsky

Na konečné výsledky krajských voleb se bude ale čekat až do noci, zpožděny budou ze sedmi krajů. Důvodem jsou souběžné komunální volby v devíti obcích, které začaly v osm hodin. Hlasování potrvá až do 22:00. I když krajské hlasování i v těchto obcích skončí už ve 14:00, jeho výsledky je možné začít zjišťovat až po ukončení komunálních voleb.

Nečas i Klaus již volili

V pátek volil ve Slavkově u Brna předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Později odpoledne hlasoval ve volbě do Senátu prezident Václav Klaus s chotí. Premiér Petr Nečas (ODS) v Rožnově pod Radhoštěm volil až večer.

Václav Klaus odvolil s manželkou Livií po návratu z Polska, kde byl na oficiální návštěvě. Prezident se členů volební komise dotázal na volební účast a dostalo se mu odpovědi, že během úvodních tří hodin odvolilo něco málo přes deset procent lidí.

Klaus novinářům neprozradil, jakému kandidátovi do Senátu dal hlas, některé z nich prý však zná. "Nejenom dnes, ale vždy jsem se rozhodoval podle toho, koho ten člověk reprezentuje. To je zásadní. Nepadá z nebe, nebo z vesmíru. Strana, která ho kandiduje, je obrovskou informací," řekl prezident.

Podle Klause existuje "určitý společenský neklid". "Ty volby přicházejí ve chvíli, která není nejšťastnější. Takže v tom jsou mimořádně důležité a mohou leccos v naší zemi ovlivnit," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám