Hlavní obsah

Ani vteřinku jsem neváhal, prohlásil Klaus po volbě

Právo, Novinky, Miroslav Homola, Jan Švábek, Jan Rovenský
Aktualizováno

Volby si nenechají ujít ani politici. Mezi prvními zamířil ve Slavkově u Brna k volebním urnám v rámci krajských voleb předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Později odpoledne hlasoval ve volbě do Senátu prezident Václav Klaus s chotí. Premiér Petr Nečas (ODS) v Rožnově pod Radhoštěm volil až večer.

Prezident Václav Klaus volil do SenátuVideo: Novinky

 
Článek

Prezident Václav Klaus odvolil s manželkou Livií po návratu z Polska, kde byl na oficiální návštěvě.  Prezident se členů volební komise dotázal na volební účast a dostalo se mu odpovědi, že během úvodních tří hodin odvolilo něco málo přes deset procent lidí.

"Díval jsem se na názvy politických stran a jména osob, které tady kandidují, to mně dalo jasný návod, a proto jsem ani vteřinku neváhal," řekl Klaus České televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou ve volební místnosti

Ve společnosti panuje neklid, cítí prezident

Klaus novinářům neprozradil, jakému kandidátovi do Senátu dal hlas, některé z nich prý však zná. "Nejenom dnes, ale vždy jsem se rozhodoval podle toho, koho ten člověk reprezentuje. To je zásadní. Nepadá z nebe, nebo z vesmíru. Strana, která ho kandiduje, je obrovskou informací," řekl prezident.

Podle Klause existuje "určitý společenský neklid". "Ty volby přicházejí ve chvíli, která není nejšťastnější. Takže v tom jsou mimořádně důležité a mohou leccos v naší zemi ovlivnit," uvedl.

Prezident se vyjádřil i k udělení letošní Nobelovy ceny míru EU. Klaus to označil za tragický omyl. [celá zpráva]

Sobotka chce oslabit vládu

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po odvolení řekl, že případná výrazná porážka vládnoucí ODS a TOP 09 je jasným signálem k zahájení kroků vedoucích k pádu vlády.

„Jestliže TOP 09 a ODS zaznamená volební výprask, pak je to jasný signál k pádu této vlády", uvedl Sobotka ve svém rodišti ve Slavkově u Brna, kde volil v základní škole.

Sobotka chce v krajských volbách oslabit vláduVideo: Miroslav Homola, Právo

Jak se přiznal, při volbě využil všech čtyř preferenčních hlasů ke kroužkování kandidátů, které chtěl dostat na lepší pozici.

"Škoda, že jich není víc," dodal Sobotka, který však na otázku, zda tedy nepreferoval současného hejtmana Michala Haška, odpověď dát nechtěl.

„Dával jsem přednost těm, které dobře osobně znám,“ řekl vyhýbavě Sobotka.

Pospíšil věří, že ODS uspěje

Hodinu poté, co se v pátek otevřely volební místnosti, stihl odvolit kandidát na hejtmana v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil (ODS). Stal se tak jedním z prvních politiků v kraji, kteří odvolili. Odhadovat své šance v boji o hejtmanství nechtěl. Sní však o koalici s menšími politickými stranami.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jiří Pospíšil (ODS) byl jedním z prvních politiků, kteří na Plzeňsku odvolili

„Osobně doufám, že ODS uspěje a v krajských volbách zvítězí. Své šance na to stát se hejtmanem odhadovat nebudu,“ řekl poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil s tím, že bude záležet na rozložení jednotlivých politických stran v krajském zastupitelstvu, které hejtmana volí.

Ve třinácti krajích a 27 senátních obvodech se volí v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Druhé kolo senátních voleb přijde na řadu za týden. Letos chce v krajských volbách zabodovat celkem 68 politických stran a hnutí, kandiduje přes 11 tisíc lidí, tedy o třetinu víc než minule.

Jako jeden z posledních volil asi půl hodiny před zavřením volebních místností premiér Petr Nečas (ODS) v Rožnově pod Radhoštěm, kde je jeho trvalé bydliště.

Výsledek občanských demokratů bude podle něj záviset na volební účasti. "Velmi otevřeně řeknu, že ji vůbec netuším. Volební účast je do značné míry ruletou, protože odhadnout ji nedokáže nikdo z nás," odpověděl na dotaz ČTK Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám