Hlavní obsah

České vysílačky nám nestačí, na americké chybějí stamilióny, zní z armády

Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo obrany by chtělo vojákům nakoupit americké vysílačky, protože české radiostanice nevyhovovaly v boji v Afghánistánu. K výměně ale zatím nedojde, protože obrana nemá stovky miliónů, které by na nákladný nákup potřebovala.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci na základně ve Wardaku. I oni mají v hornatém afghánském terénu problémy s vysílačkami české výroby.

Článek

Dokud armáda používala vysílačky od české firmy Dicom na území Česka nebo v Kosovu, nebyly potíže. Ty nastaly v momentu, když Česko poslalo své vojáky do hornatého Afghánistánu. Tam vojáci zjistili, že jejich rádia jsou hluchá. Trn z paty české armádě vytrhli Američané, kteří českým vojákům poskytli svoje vysílačky Harris.

„Když jsme začali v Afghánistánu, dostali jsme se do problému, protože jsme měli české radiostanice a ty tam nefungovaly. Američané přišli s tím, abychom si vzali harrisy, které mají větší pokrytí a dovolují mluvit přes satelitní telefon,“ řekl Právu šéf vyzbrojovací sekce ministerstva obrany Pavel Bulant.

Dodal, že postupně pořídili (část dostali od USA, část koupili) vysílačky pro všechny české jednotky v Afghánistánu.

Obrana: české vysílačky nestačí

Armáda má nyní 726 vysílaček Harris a chtěla by je opatřit pro všechny jednotky.

Podle mluvčího obrany Jana Pejška domácí produkce nesplňuje armádní požadavky v oblasti satelitní komunikace, utajení a není dostatečně kompatibilní pro komunikaci se zbytkem NATO.

„Jednotky disponující pouze prostředky Dicom jsou kompatibilní jen na úrovni základních funkčních schopností hlasových a datových služeb,“ sdělil Právu Pejšek.

Nákup amerických radiostanic je ale zatím u ledu. „Protože nemáme dostatek prostředků, tak hlavní bojová síla, která je připravená do aliančních operací, bude používat harrisy a zbytek armády české prostředky,“ dodal Bulant.

Čeští výrobci jsou záměrem armády pobouřeni. „Jestli si někdo myslí, že všem vojákům koupí nejlépe harrisy, tak my říkáme: To není systém, ale utrácení peněz,“ řekl Právu prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Podle něj by armáda z bezpečnostních důvodů měla nadále používat i české výrobky. Dodal, že každá armáda používá domácí vysílačky a pro mise nakupuje speciální techniku.

„Dneska jsme s Američany v Afghánistánu, ale odtud se budeme stahovat. Co budeme dělat, až půjdeme do mise s Francouzi? My si myslíme, že ten počet harrisů je dostatečný,“ podotkl Hynek.

Podle šéfa firmy Dicom Přemysla Večeři je sice pravda, že americký systém je výborný, ale pokud na něj armáda přejde, už nebude mít svoji utajovanou komunikaci nikdy plně pod kontrolou. „Aby mohl systém fungovat v bezpečnostním režimu, musí generovat a distribuovat kryptoklíče, které od Američanů nikdy nedostaneme. A tím budeme závislí na pomoci zvenku, což v případě armády není dobré,“ řekl Právu Večeřa.

Podle něj je zvláštní, že obrana v součinnosti s dalšími českými firmami – např. Mesit či Tesla Hloubětín – řadu let buduje komunikační systém a teď ho chce zrušit. „Systém, který bude stát miliardy, by neměl být stavěn na základě jedné zkušenosti, kterou udělali v Afghánistánu,“ podotkl Večeřa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám