Hlavní obsah

Dienstbier dostal na kampaň od dárců jen 25 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier od svých příznivců dostal na kampaň pouhých 25 000 korun. Kampaň bude financovat hlavně z peněz od ČSSD, která jej navrhuje. Dala mu 15 miliónů korun. Dienstbier to ve středu oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Reálně mu strana zatím poslala 1,9 miliónu korun, dalších 13 miliónů mu slíbila. Ze svých peněz dá na financování kampaně 100 000 korun.

Dienstbier současně kritizoval své největší soupeře. Jana Fischera za to, že kampaň financuje penězi od podnikatelů. Fischer za sebou nemá žádnou politickou stranu, od podnikatele Tomáše Chrenka dostal devět miliónů korun.

Do Zemana se opřel za to, že nezveřejnil, kolik stály billboardy a letáky.

"Jak máme věřit Miloši Zemanovi cokoliv, pokud veřejnosti tvrdošíjně odmítá sdělit, odkud vzal peníze na svou dvouměsíční intenzivní kampaň? A jak máme věřit Janu Fischerovi, že bude konat vždy jen v zájmu občanů, když se vyhýbá nepříjemným otázkám a není schopen věrohodně vysvětlit, proč do jeho kampaně tak masivně investují podnikatelé s nejasnou minulostí, kteří mají navíc evidentní zájem na tom, získat možnost ovlivňovat rozhodnutí státních orgánů, a dokonce se k tomu i otevřeně přiznávají," sdělil Dienstbier.

Kolik peněz investují do kampaně, musí kandidáti zveřejňovat ze zákona. Dienstbier nicméně své soupeře vyzval, aby podepsali etický kodex, v němž se mimo jiné zavážou k tomuto zveřejnění. Kromě toho se kandidáti mají například zavázat, že kampaň bude slušná, bez vulgarit.

Reklama

Výběr článků

Načítám