Hlavní obsah

Hlavním hygienikem se stane Valenta, rozhodla vláda

Praha

Vláda ve středu na svém jednání odsouhlasila návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby odvolaného Michaela Víta nahradil v čele hygieniků Vladimír Valenta. Ten se funkce ujme 16. října. Dosud šéfoval krajské hygienické stanici v Liberci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Článek

O odvolání Víta z pozice hlavního hygienika informoval v pondělí Leoš Heger. Zároveň navrhnul vládě jmenovat právě Valentu. „Doktor Valenta je podle mne tím správným kandidátem. Je plně erudovaný, odborník v oboru a slušný člověk," uvedl ministr.

Odvolaný Vít funkci nevykonával od jara, kdy kvůli policejnímu vyšetřování odešel na dlouhodobou neplacenou dovolenou. Policie jej obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství. Za to mu hrozí až 10 let za mřížemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní hygienik a náměstek ministra zdravotnictví Michael Vít na jednání vlády

Konec kariéry pro něj znamenalo obvinění, podle nějž měl dát zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, zatím vyčíslila škodu na dva milióny korun.

Třiapadesátiletý Valenta řídí krajskou hygienu v Libereckém kraji 11 let. Před tím byl deset let okresním hygienikem a ředitelem okresní hygienické stanice v Liberci. Promoval v roce 1983 na lékařské fakultě hygienické, dnes třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti je členem její vědecké rady. Vyučuje na několika dalších školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám