Hlavní obsah

Gauck se sešel na Hradě s Klausem, jako první německý prezident navštíví Lidice

Aktualizováno

Německý prezident Joachim Gauck zahájil ve středu dopoledne státní návštěvu České republiky, na Pražském hradě ho s vojenskými poctami přivítal jeho český protějšek Václav Klaus. V pozici hlavy státu je Gauck v Česku poprvé. Po jednání s Klausem a premiérem Petrem Nečasem odjel do Lidic, které si letos připomínají 70 let od vyhlazení obce nacisty.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český prezident Václav Klaus (vlevo) uvítal 10. října na Pražském hradě německého prezidenta Joachima Gaucka.

Článek

Na tiskové konferenci po setkání obou prezidentů Klaus Gauckovu návštěvu ocenil. „Považuji za nezbytné, abychom spolu hovořili, zejména jde-li o dvě sousedské země,“ řekl. Společně si prý vyměnili názory na řadu věcí, hovořili zejména o vztahu obou zemí.

„Nemáme pocit, že bychom měli mezi oběma zeměmi jakékoli vážné problémy,“ řekl Klaus. „Jsem přesvědčen, že vztahy jsou v této době nejlepší za dobu, co vůbec tyto země existují,“ dodal.

Foto: Michal Kamaryt

Německý prezident Joachim Gauck se dopoledne setkal na Pražském hradě českým prezidentem Václavem Klausem.

Joachim Gauck vzpomněl význam obce Lidice a zdůraznil, že je důležité hovořit o minulosti. „Bylo to velké selhání, neseme velkou odpovědnost,“ řekl na adresu své domoviny. Oba se pak shodli, že je zapotřebí znalosti dějinných událostí předávat mladším generacím.

Na problematiku evropské integrace se podle Klause téměř nedostalo. Oba však podle něj považují situaci v Evropě za vážnou a musí se o ní proto také vážně hovořit. „Diskuse je východiskem k jakémukoli řešení vážné situace,“ řekl Klaus.

Prezidenti se vypraví do Lidic

Gauck byl zvolen německým prezidentem v březnu. V úřadu nahradil Christiana Wulffa, který předčasně rezignoval pod tíhou afér ze svého dřívějšího politického působení.

V červnu nový německý prezident poslal Klausovi dopis, v němž ujistil, že si je Německo vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách a sdílí bolest nad oběťmi. Klaus jeho gesto ocenil.

Gauck je prvním vrcholným představitelem Německa od roku 1988, který do Lidic zamířil. Oba prezidenti uctili památku obětí masakru a setkali se i s lidmi, kteří tragédii přežili.

Německý prezident se setkal i s premiérem Petrem Nečasem (ODS). K hlavním tématům jejich jednání v Lichtenštejnském paláci patřil rozvoj spolupráce a vzájemných vztahů České republiky a Spolkové republiky Německo a aktuální dění v Evropské unii a eurozóně.

Před odletem se Gauck na ruzyňském letišti setká s chartisty a zástupci občanské společnosti. Na setkání by měl být například místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) či aktivista Petr Uhl.

Dvaasedmdesátiletý Gauck je prvním prezidentem Spolkové republiky Německo, jenž pochází z někdejší NDR, a rovněž prvním nestraníkem v této funkci. V roce 1989 se podílel na organizování demonstrací proti komunistickému režimu a později se stal dlouholetým zmocněncem pro dokumenty tajné komunistické policie Stasi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám