Hlavní obsah

Peníze z pandurů šly do kasy ČSSD, řekl Dalík u výslechu

Právo, Novinky, har, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lobbista Marek Dalík, kterého v pondělí zadržela policie, měl u výslechu říci, že s kauzou údajné korupce při nákupu transportérů Pandur má souviset financování ČSSD za vlády někdejšího premiéra a předsedy strany Stanislava Grosse. Státní zástupce navrhl soudu, aby poslal Dalíka do vazby.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marek Dalík na snímku z roku 2006

Článek

O Dalíkově výpovědi o údajné roli ČSSD v kauze pandurů informoval v úterý deník Insider s odkazem na zdroj obeznámený s případem. Podle něj Dalík hned u prvního výslechu vyšetřovatelům řekl, že peníze za zakázku dostali tehdy vládnoucí sociální demokraté.

ČSSD Dalíkovo tvrzení jednoznačně odmítla. „ČSSD jednoznačně odmítá jakékoliv spojování financování strany s vyšetřovanou kauzou nákupu obrněných transportérů Pandur. ČSSD nebyla v uplynulých dvou letech, kdy trvá vyšetřování, policejními orgány v této kauze vůbec kontaktována,“ reagoval pro Právo předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Publikované údajné Dalíkovy výroky považuje za jasný a účelový předvolební útok. „Jde o dosti průhlednou snahu ODS odvést, dva dny před volbami, pozornost od vlastního skandálu směrem k opozici,“ soudí Sobotka.

Dalík čelí obvinění z pokusu o podvod v souvislosti s nákupem transportérů Pandur pro českou armádu. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest vězení. Policie jej zadržela v noci na pondělí.

Důvodem návrhu na vzetí do vazby je obava, že by Dalík mohl uprchnout nebo ovlivňovat svědky. Právo o tom v úterý informovala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová Právu potvrdila, že návrh žalobce k soudu dorazil kolem 15:00. Samotné rozhodování o tom, zda Dalík zamíří do vazební věznice, i výslech lobbisty podle ní proběhne ve středu kolem poledne.

Dalíkův advokát Tomáš Sokol Právu potvrdil, že proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost. Více se však ke kauze odmítl vyjádřit s tím, že nebyl zbaven mlčenlivosti. Sokol nechtěl komentovat ani návrh na vazbu, který podle svých slov ještě nečetl.

Měl si říct o úplatek půl miliardy

Nákup 107 transportérů provázely pochybnosti o jejich ceně. Český stát za ně zaplatil 14,4 miliardy. Rakouský manažer Stephan Szücs v minulosti uvedl, že si Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek 18 miliónů eur (v přepočtu tehdy 480 miliónů korun) jako provizi za uskutečnění obchodu.

Dalík byl tehdy blízkým spolupracovníkem někdejšího premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám