Hlavní obsah

Klaus podpořil Miloše Zemana na Hrad

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus přiložil další polínko do probíhající prezidentské kampaně: otevřeně vyjádřil podporu bývalému premiérovi Miloši Zemanovi. „Proč bych nemohl nepřímo podpořit Miloše Zemana? Já respektuji politiku, a pro mě je z přehršle dnešních kandidátů jediným politikem,“ řekl Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny, který vychází v sobotu.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus se svým letitým politickým souputníkem a rivalem Milošem Zemanem.

Článek

Zeman Klausovu podporu ocenil. „Vážím si názorů a podpory výrazných osobností a Václav Klaus nesporně výraznou osobností je. Často jsme se s Václavem Klausem názorově lišili. Jenom skutečně velká osobnost může vyjádřit svou podporu i svým názorovým oponentům,“ řekl Zeman Právu.

Podstatně jiné hodnocení si od Klause vysloužil kandidát TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Minimálně ho nepovažuji za českého politika,“ podotkl Klaus. Označil za „téměř fascinující lapsus“ šéfa TOP 09 to, že se nechal vyfotit s cedulí, na které vlastnoručně napsal slovo „celých“ s měkkým i. (Šlo o vzkaz voličům: „Vaše volba rozhodne pro pět celích let.“)

Schwarzenberg v ČT reagoval s nadhledem: „Pamatuji si dobu, kdy byli čeští spisovatelé vyloučeni kvůli svému židovskému původu, pak byli lidé vyloučeni z českého národa, poněvadž byli potomci kulaků, a teď to holt padlo na mě.“

Rozladil Sobotku

Klaus nicméně rozladil i své bývalé kolegy z ODS, zejména jejího kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotku. „Oba pánové si vzpomněli na opoziční smlouvu číslo 2,“ okomentoval prezidentův výrok.

Místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová byla mírnější.

„Moc mě to nepřekvapuje. Mrzí mě to, ale je jen na prezidentovi, komu vysloví přízeň,“ řekla.

Podporu Klaus nevyslovil ani kandidátu Svobodných Ladislavu Jaklovi, který je jeho tajemníkem.

Klausův výrok o Zemanovi není nijak překvapivý. Nepřímou podporou svého dlouholetého politického souputníka, se totiž nikdy netajil.

„Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky. Jeho prezidentskou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří,“ řekl Klaus na jaře.

V soukromí jsou oba dřívější největší rivalové přáteli a poslední léta si spíše vyměňují komplimenty. „Klaus se na prezidenta hodí, a troufám si říci, že tuto funkci vykonává podstatně lépe, než bych ji vykonával já v případě svého zvolení,“ napsal expremiér Zeman v knize svých pamětí Jak jsem se mýlil v politice.

Anketa

Kdo by nyní dostal váš hlas ve volbě prezidenta?
Jan Fischer
25,2 %
Miloš Zeman
42,7 %
Karel Schwarzenberg
5,6 %
Přemysl Sobotka
1,6 %
Jiří Dienstbier
3,9 %
Vladimír Dlouhý
1,8 %
Zuzana Roithová
3,1 %
Jana Bobošíková
2,3 %
jiný kandidát
13,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48222 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám