Hlavní obsah

Na Ústecku politiky trápí ekoteroristi a romská ghetta

Právo, dan
Ústí nad Labem

Nedostavěná dálnice D8 a romská ghetta, to jsou nejožehavější problémy, které chtějí řešit politici v ústeckém kraji. Téma nepřizpůsobivých spoluobčanů bylo nejemotivnější částí diskuse krajských lídrů ústeckého kraje, kterou ve čtvrtek večer odvysílala Česká televize.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Práci na dálnici D8 podle politiků komplikují ekoteroristi

Článek

Zástupce Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Petr Kotáb i lídr Severočechů Jiří Zelenka by situaci, jaká panuje např. v Janově či ve Šluknovském výběžku, řešili větším nasazením policie. „Cesta po dobrém nefunguje, a proto musíme jít cestou represí,“ uvedl Kotáb. Podle něj je iluze si myslet, že „cikáni budou pracovat“. Stejně mluvil i Zelenka.

„Zásadní sdělení je, že Romové 20 let nedělají, a děti koukají, jak jejich otcové vstávají v jedenáct hodin a jdou do hospody,“ řekl Zelenka. Na konci diskuse slíbil „50 procentům lidí v Ústeckém kraji, kteří berou osm až deset tisíc korun, že začnou pracovat i cikáni, kteří berou na dávkách až 36 tisíc korun“.

Dělnickou stranu mám za pohrobky nacistů.
Kandidátka TOP 09 Karol Hassová

Jednička komunistů Oldřich Bubeníček soudí, že není dobré na nepřizpůsobivé poslat pouze policisty, ale snažit se aby jejich děti chodily hlavně do školy. „Je pravda, že ty děti neviděly jednu generaci své rodiče pracovat,“ poznamenal Bubeníček.

Tyto výroky pohoršily kandidátku TOP 09 Karolu Hassovou. „Dělnickou stranu mám za pohrobky nacistů, u Severočechů myslím, že to tak nemyslí, že pouze nabízí auta a mobily,“ narážela Hassová na soutěže o ceny, které vypisují Severočeši pro své voliče.

Stovky nových pracovních míst

Současná hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová by chtěla dát těm, kteří chtějí pracovat, možnost sociálního bydlení. Podle ní je ale problém, že lidé často dostanou v práci jen minimální mzdu.

„Pokud někdo bere větší podporu, než kolik je minimální mzda, tak těžko půjde do práce,“ uvedla Vaňhová. Současná hejtmanka přislíbila, že dokáže vytvořit v příspěvkových organizacích kraje 500 volných míst a že 1500 míst vytvoří dva noví investoři, které přivede do průmyslové zóny Triangl u Loun.

Jasno mají ústečtí politici v tom, že by se měla konečně dostavět dálnice D8 přes České středohoří. Většina z nich by byla pro vytvoření zákona, který by zabránil „ekoteroristům“ blokovat výstavbu dálnice. „Budeme klidně vyzývat ekology, aby už toho nechali, když už je dálnice skoro dostavěná, tak chápu, proč lidé nadávají,“ uvedla Vaňhová.

Lídr ODS Vladimír Raška by chtěl po vládě, aby byla vůči ekologům nekompromisní. „Obstrukční postoj pseudoochránců přírody je do budoucna nepřijatelný,“ uvedl Raška. Naopak Hassová by počkala, jestli se o dálnici ochránci přírody přestanou zajímat.

Na penězích se politici nedohodli

Politici se také neshodli na tom, kdo by měl zaplatit výpadek peněz z eurodotací. Vaňhová soudí, že by měli nedostatek peněz na projekty pokrýt ti, kteří udělali chybu, tedy příjemci dotací. Raška by byl štědřejší a z peněz kraje by jim doplatil až 1,6 miliardy korun.

Kotáb by změnil systém a navrhl by, aby rozdělování dotací kontrolovala opozice. Podle něj jsou projekty fondů „pračky špinavých peněz pro různé mafiánské skupiny napojené na ČSSD a ODS“.

Politici také uvedli, s kým by nechtěli dělat koalici. Zástupce ODS byl stručný: „Ne s komunisty a s dělníky.“ S tím se ztotožnila i jednička TOP 09, která má i výhrady vůči současné krajské vládě. „Nemáme problém s ODS, ale s velkou koalicí,“ uvedla Hassová. Kotáb uvedl, že by podpořili každý rozumný návrh od jakékoli strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám