Hlavní obsah

Senát ocenil Janoucha, Koháka i Lipského a Kratochvílovou

Praha

Zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová nebo Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský a atletka Jarmila Kratochvílová patřili mezi 17 osobností, které ve čtvrtek dostaly stříbrné pamětní medaile Senátu. V předvečer svatováclavského svátku, Dne české státnosti, jim je předal předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lubomír Lipský dostal též medaili Senátu

Článek

Medaile bude podle Štěcha udělována osobnostem, které se zasloužily o svůj obor nebo přispěly k dobré pověsti České republiky v zahraničí. "Smyslem tohoto ceremoniálu v žádném případě není konkurovat státním vyznamenáním, které za měsíc bude udělovat prezident republiky," uvedl předseda Senátu. Cílem je vyjádřit úctu horní komory parlamentu lidem, kteří udělali a jistě ještě udělají pro tuto zemi mnoho a které stát a společnost dostatečně nedoceňují.

Hobza jménem oceněných uvedl, že medaile vnímají nejen jako výraz uznání jejich činů a postojů, ale také jako určité završení polistopadového demokratického vývoje a určitou korekci prezidentských vyznamenání. "Oproti individuálnímu, byť i jakkoli zodpovědnému rozhodnutí prezidenta vychází senátní vyznamenání z hledání demokratického konsenzu volených zástupců lidu," uvedl profesor fyzikální chemie Hobza, který se do učebnic chemie zapsal objevem nepravé vodíkové vazby.

Janouch je znám zejména díky nadaci a aktivitám, jejichž zásluhou začal svět významně podporovat disidenty v Československu. Nadace nyní shromažďuje peníze na pomoc potřebným, například prostřednictvím Konta Bariéry. Kohák se podílel na činnosti exilových časopisů a Rádia Svobodná Evropa.

Říhová vedla Mikrobiologický ústav Akademie věd a předsedá České imunologické společnosti. Člen pražských divadel Lipský je držitelem ceny Thálie za celoživotní mistrovství, Kratochvílová drží už 29 let světový rekord v běhu na 800 metrů.

Senát ocenil také historika Roberta Kvačka. Pocty se dostalo rovněž architektovi Viktoru Rudišovi, mezi jehož projekty patří československý pavilon pro Expo 1970 v japonské Ósace. Medaili převzala Mathilda Nostitzová za podporu zrakově postižených. Získal ji též Paul Rasnitz, vlastník Meopty Přerov. Oceněni byli také skladatel Marek Kopelent a sbormistr Jiří Kolář. Z lékařů medaili dostal primář zlínské oční kliniky Pavel Stodůlka a primář záchranné služby v Berouně Roman Škulec. Medaile dostala i trojice lidí, která v polovině letošního léta zachránila na Jihlavsku život pěti zraněným, když jim pomohla z potápějícího se automobilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám