Hlavní obsah

Heger oficiálně oznámil omezení prohibice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve čtvrtek oficiálně vyhlásil omezení stávající prohibice, na němž se ve středu večer usnesla vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Alkohol vyrobený před lednem letošního roku se bude moci vrátit na pulty bez omezení, u uskladněných lihovin budou muset prodejci doložit původ, případně je nechat otestovat. Nově vyrobené destiláty dodají výrobci s novým kolkem a tzv. rodným listem.

Heger oficiálně oznámil omezení prohibiceVideo: Novinky

 
Článek

Ministr prohibici omezil vyhlášením mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Podle ministra vyrazí v souvislosti s uvolněním prodeje do terénu hygienici, kteří budou kontrolovat dodržování nařízení.

U letos vyrobeného tvrdého alkoholu budou mít výrobci 60 dní na to, aby doložili jeho původ. Vládní nařízení, které podmínky nově upravuje, již ministerstvo vnitra zveřejnilo ve Sbírce zákonů.

Nejzásadnější teď bude podle výrobců a obchodníků boj s černým trhemVideo: Novinky

Zástupci výrobců a obchodníků očekávají, že do oběhu se díky takto nastaveným pravidlům dostane rovnou zhruba třetina uskladněného alkoholu, která splňuje podmínku data výroby před lednem 2012. [celá zpráva]

Starý alkohol, u něhož nebude doložen původ případně destiláty z otevřených lahví, které nebudou otestovány na nezávadnost, by se ke konzumentům dostat neměly a měly by být zlikvidovány dle zákona.

Společně s ukončením prohibice by mělo v nejbližší době dojít rovněž k odblokování exportu českých lihovin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám