Hlavní obsah

Na pulty obchodů se ještě dnes vrátí tvrdý alkohol

• Aktualizováno

Tvrdý alkohol, který byl vyroben před 1. lednem 2012, se bude moci prodávat v obchodech i bez tzv. rodného listu. Ten budou potřebovat jen ty lihoviny, které byly vyrobeny letos. Starší alkohol se bude moci prodávat už ve čtvrtek, kdy ministerstvo zdravotnictví vyhlásí nové opatření, které prohibici zmírní. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Prohibice na tvrdý alkohol trvala v ČR necelé dva týdny.

Článek

Letos vyrobený alkohol se bude moci teoreticky prodávat také od čtvrtka, ale jen pokud bude mít doklad původu a nový kolek. "Přesto, že opatření začne platit zítra, bude chvíli trvat, než se celá síť rozpohybuje," řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Doplnil, že neví, kdy přesně bude opatření vyhlášeno, zda to bude ve čtvrtek dopoledne nebo až po poledni. Na textu pracují právníci.

"To, že dnes vláda schválila opatření, neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce," upozornil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Riziko, že se budou lahve s metylalkoholem v distribuci dál objevovat, trvá. Připomněl případ Finska, kde se lahve nacházely ještě měsíce poté, co byl případ odhalen.

U letos vyrobeného tvrdého alkoholu budou mít výrobci 60 dní na to, aby u alkoholu vyrobeného letos doložili jeho původ. Lhůta poběží od chvíle, kdy vejde nařízení vlády v platnost.

Prodejci se tak nebudou muset zbavovat starých lahví, v nichž je například cenný archivní alkohol. U toho se původ dá prokázat jen velmi těžko.

Otevřené lahve se vylejí

Největší problém bude s letošními lahvemi v restauracích, které jsou už otevřené. Heger předpokládá, že většina jejich obsahu bude zlikvidována. Pokud ale půjde o cenný alkohol, budou si moci restauratéři nechat obsah otestovat a získat certifikát, že není závadný.

Za prokazatelně zlikvidovaný alkohol z tohoto roku bude stát vyplácet zpět vybranou spotřební daň.

Společně s uvolňováním prodeje v ČR chce česká vláda odblokovat i export v Česku vyrobeného alkoholu do zahraničí. „Snahou bude symetricky uvolnit i export. Na trh mohou lihoviny vyrobené před rokem 2012 a lihoviny s novými kolky,“ řekl Nečas.

Prodej a distribuce tvrdého alkoholu byly v Česku zakázány v polovině září po sérii otrav metylalkoholem. Dosud zemřelo 26 lidí, další jsou hospitalizováni v nemocnicích.

Anketa

Vadí vám, že se v obchodech a restauracích neprodává tvrdý alkohol?
ano
11,9 %
ne, ale kdyby to trvalo delší dobu, asi by mi to vadilo
17,8 %
vůbec mi to nevadí
70,3 %
Celkem hlasovalo 65962 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám