Hlavní obsah

Maturity budou mít jednu úroveň a dva povinné předměty

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila novelu školského zákona, který počítá s novou podobou státních maturit. Ty mají v budoucnu mít jen jednu úroveň a povinnými předměty budou pouze český jazyk a cizí jazyk či matematika. Novelu předloženou ministrem školství Petrem Fialou dostane k projednání Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

Většina řečníků se v diskusi shodla, že návrh je kompromisem, který nenaplňuje původní představy, které počítaly mimo jiné s tím, že složení obtížnější verze státních maturit bude sloužit jako vstupenka na vysoké školy.

To kritizoval Vít Bárta (VV), který poukazoval na špatný stav zejména matematických znalostí tuzemských středoškoláků. Poslanec neváhal použít výrazy svinstvo a prasárna, kterými dokladoval to, že státní maturity byly „světýlkem na konci tunelu“ v poklesu úrovně tuzemské vzdělanosti, což dokládal i mezinárodními žebříčky.

Poslanci se vesměs shodli, že srovnatelné zkoušky jsou potřeba, dosavadní podobu maturit však vnímají jako neudržitelnou. Ministr Fiala doplnil, že jde zejména o stabilizaci celého projektu.

"Není to v žádném případě krok zpátky, je to jenom to, že neuděláme krok kupředu. V tuto chvíli nemáme jiné možnosti," popsal ministr svůj pohled již při projednávání druhého čtení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám