Hlavní obsah

Lidé oslepení metanolem si poprvé zvykají na život ve tmě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O první oběti metanolové aféry, které již byly propuštěny z nemocnic, se v posledním týdnu začala starat obecně prospěšná společnost Tyfloservis. Postižené, kteří po konzumaci nekvalitního alkoholu oslepli, už pracovníci organizace učí, jak se orientovat v prostoru, jak ovládat mobilní telefon nebo teploměr anebo jak bez obav chodit po schodech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Noví klienti se na nás obracejí buď sami, nebo s pomocí příbuzných, kteří si zjišťují, co všechno jim můžeme nabídnout,“ řekla Právu vedoucí ostravského ambulantního střediska Tyfloservisu Lucie Skříšovská. Dodala, že za několika klienty už specialisté ze střediska vyjeli domů.

Ostravské pracoviště Tyfloservisu za poslední týden kontaktovalo už asi sedm lidí.

„Přesné číslo vám ale neřeknu, protože někteří z klientů nám nemusí sdělit, z jakého důvodu o zrak přišli,“ řekla Skříšovská, která zatím situaci srovnatelnou s těmito týdny ještě nezažila.

Velká část nevidomých, o které se organizace starala, totiž o zrak přišla buď postupně, anebo jsou slepí od narození.

Náhle osleplí si nesmějí dělat marné naděje

„Člověk ale může oslepnout prakticky kdykoliv, zejména následkem úrazu. Pro toho, kdo náhle přestane vidět, je velice složité se s novou situací vyrovnat. S tím, že jde o nevratné poškození, jsou pacienti po otravě metanolem srozuměni, lékaři je o tom informovali. Je totiž důležité, aby si nedělali marné naděje a aby se s novou situací vyrovnali co nejrychleji,“ dodala Skříšovská.

Jedním z nových nevidomých klientů ostravského Tyfloservisu je pan Vladimír, který už opustil havířovskou nemocnici. „Prozatím se musím naučit chodit ve tmě. Je to těžká situace,“ řekl Českému rozhlasu.

Tyfloservis dokáže klientům být nápomocný už od prvních krůčků ve tmě. „Nejprve jde o základní poradenství, výběr a odzkoušení vhodných kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, které jsou opatřeny hlasovým výstupem,“ řekla Právu Skříšovská.

„Lidé se naučí manipulovat s mobilním telefonem, teploměrem, hodinkami. V další fázi lidem dokážeme nabídnout kurz prostorové orientace. Nejprve se musí naučit pohybovat ve známém prostředí domova, následně se budou učit techniky chůze s bílou holí a naučí se konkrétní trasy. Pak nabízíme například kurz samoobsluhy, péče o děti, vaření, praní a další věci, bez kterých se lidé neobejdou,“ dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám