Hlavní obsah

Kalousek chce zavést nové kolky, které umožní prodávat tvrdý alkohol

– Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce na středečním jednání vlády navrhnout zavedení nových kolků, které mají umožnit prodej tvrdého alkoholu v Česku. Značení by měly dostat lihoviny, které se vyrobily či dovezly až po vypuknutí metanolové aféry. Přeznačení by mohlo trvat "asi 20 dnů".

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Poslancům sněmovního zdravotního výboru to ve středu řekl Kalouskův náměstek Ladislav Minčič. S popisem přesného postupu půjde na jednání kabinetu i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

V Česku platí zákaz prodeje, podávání a nabízení lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent. V pátek ho vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger kvůli rostoucímu počtu otrávených metanolem i obětí.

Nové kolky pro lahve vyrobené po vypuknutí aféry

Podle Minčiče se má nové značení týkat alkoholu "po metanolové aféře". Zákazníci by měli díky němu poznat, že je lahev nezávadná. "K takovému novému přeznačení by mohlo dojít v řádu asi 20 dnů s ohledem na všechny technologické lhůty," uvedl náměstek. Doba zahrnuje podle něj vydání vyhlášky, natištění kolků v tiskárně cenin, jejich dodání výrobcům a dovozcům, přeznačení i naskladnění zboží.

Návod k navracení alkoholu do obchodů a restaurací chce dnes předložit kabinetu také Bendl. Jeho „kuchařka“ se má týkat i postupu s lahvemi, které nyní skončily kvůli prohibici ve skladech. Podle ministerstva zdravotnictví je jich tam nyní 20 miliónů.

"Jen nové kolky nejsou řešení. Když se bude překolkovávat, tak za nových pravidel,“ řekl na jednání výboru Bendl. Lihoviny by tak měly podle něj mít „rodný list“, tedy doklad o svém původu. Musí tak být dohledatelné, kde lihovina vznikla a z čeho. V návrhu jsou i další kroky.

Metanolová aféra vypukla před dvěma týdny. Metylalkohol připravil prokazatelně o život více než 20 lidí. Další desítky jsou v nemocnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitva potvrdila 23. oběť metanolu

Česko má již 23. oběť jedovatého metylalkoholu, potvrdila to pitva. Oznámila to Štěpánka Zatloukalová z policejního prezidia s tím, že u dalších dvou mrtvých...

Výběr článků

Načítám