Hlavní obsah

České úřady nemají metanolovou aféru pod kontrolou, říká norský lékař

Oslo

České úřady nemají metanolovou aféru pod kontrolou a situace v zemi je nepřehledná. Podle deníku Verdens Gang to po návratu do své vlasti prohlásil norský lékař Knut Erik Hovda, který minulý týden přivezl jako dar do Česka vysoce účinný lék fomepizol pro otrávené pacienty.

Foto: ČTK

Knut Erik Hovda

Článek

„Situace je velmi naléhavá a otravy rychle přibývají. V tuto chvíli nemají české úřady přehled ani kontrolu nad situací,“ citoval list Verdens Gang předního norského toxikologa. Podle Hovdy je Norsko na případné otravy alkoholem dobře vybaveno.

Hovda popsal, že v České republice byl přijat jako „anděl spásy“ a že se jemu a jeho kolegům dostalo obrovského zájmu médií. Uvedl rovněž, že na jeho rychlou pomoc reagovaly s díky jak oficiální české orgány, tak spousta soukromých osob.

Situace v zemi mu ale dělá nadále starosti, mimo jiné kvůli tomu, že české úřady zavedly částečnou prohibici. „Potíž je, že Česko zastavilo prodej lihovin od 20 procent obsahu alkoholu, ale turistický průmysl je na prodeji alkoholu závislý. V této situaci si lidé opatřují alkohol jinými způsoby a problémy se ještě stupňují,“ podotkl Hovda.

V Česku podlehly otravě metylalkoholem již více než dvě desítky lidí a několik dalších desítek zůstává hospitalizováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám