Hlavní obsah

ODS by raději řešila korupční stín poslance Šulce v tichosti

Právo, tin, cis, ape

Čtvrteční výzvu mostecké ODS poslanci Jiřímu Šulcovi, aby pozastavil členství ve straně kvůli svému údajnému spojení s korupčními kauzami v ROP Severozápad, vnímá vedení ODS i představitelé ústeckého regionu rozporuplně.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Bývalý hejtman a předseda Regionální rady Jiří Šulc (ODS) už vypovídal u soudu jako svědek.

Článek

Rozdělování evropských peněz v rámci ROP Severozápad provázela pochybení, audit je konstatoval u většiny z 35 namátkou kontrolovaných projektů. Policie už zatkla náměstka hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD) i ředitele dotačního úřadu a člena výkonné rady ODS Pavla Markvarta, stejně jako jeho předchůdce Petra Kušnierze, dříve Šulcova spolupracovníka.

Místopředseda ODS a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že s rozhodnutím mostecké ODS souhlasí, upozorňuje však, že by měla platit presumpce neviny. „Respektuji rozhodnutí regionální ODS, doufám, že k tomu měli pádné důvody,“ řekl Právu.

Proč se pere špinavé prádlo před volbami?

Pozastavil se nad slovy místopředsedy mostecké organizace Jiřího Škrábala, že lidé, kteří by tam chtěli ODS volit, se ptají, jak to, že Šulce ještě nezavřeli. „V právním státě snad můžeme zavřít jen toho, kdo je obviněn a usvědčen orgány činnými v trestním řízení,“ dodal Pospíšil.

Podobně mluví i místopředseda poslanců ODS a právník Marek Benda. „Je to určitě právo mostecké ODS. Nicméně neumím odhadnout, nakolik je tam možná spoluvina pana Šulce. Pokud vím, z ničeho obviněn nebyl,“ vyjádřil se pro Právo.

Nadšený není z kroku mostecké ODS ani lídr krajské kandidátky Vladislav Raška.

„Podobné kroky před volbami straně nepomáhají. Jako lídr z toho radost nemám,“ řekl Právu. Míní však, že by se o události mělo jednat na krajské úrovni.

„Nenechává mě to klidným. Jestliže figurují v kauzách jedinci s příslušností k ODS, není to jen věcí místního sdružení,“ dodal.

Vyjádření mostecké ODS se podivil teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera.

„Neznám poměry v Mostě, ale je mi jen divné, že se takové věci vytahují těsně před volbami. Nevěděli o tom už před rokem?“ řekl Právu. Podle něj by se politici měli držet jeho hesla, že buď mají dělat byznys, nebo politiku, ale nemíchat je dohromady.

"Měli si to vyříkat jinak"

„Měli si to vyříkat jinak, já do toho ale nehodlám nijak zasahovat,“ uvedl šéf ústecké ODS a poslanec Jan Kubata s tím, že se výzva mostecké ODS netýká celého regionu. „Máme 85 místních sdružení, toto je rozhodnutí jednoho z nich. Vzal jsem ho na vědomí,“ řekl Právu.

Podobně hovoří i místopředseda oblastní rady ODS v Chomutově Jan Řehák. „O vině či nevině by měl vždy rozhodovat soud, nikoliv pocity. Kolegové z Mostu to měli řešit vnitřním usnesením, diskutovat ve straně, nikoliv vydávat tisková prohlášení,“ usoudil Řehák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám