Hlavní obsah

Peake: Zrušme duplicitní agendy a některá ministerstva, ušetříme miliardy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) chce ve státní správě šetřit zejména rušením agend ministerstev, které jsou duplicitní. Výhledově by mohlo dojít i ke sloučení či zrušení ministerstev. Peake zmínila resort kultury a v dlouhodobějším horizontu i místního rozvoje. Zároveň očekává, že ministerstva budou proti návrhům úspor protestovat, a chce proto změny dohodnout i na poradě ekonomických ministrů i v rámci koalice.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vicepremiérka Karolína Peake představila návrhy úspor

Článek

Peake dostala za úkol od roku 2014 ušetřit 11,9 miliardy. Ministerstva přitom sama nabídla škrty ve výši 1,6 miliardy. Vicepremiérka v materiálu navrhuje opatření, jejichž realizace by ušetřila až 16,2 miliardy.

Vicepremiérka zmínila, že například ministerstvo kultury by mohlo být sloučeno s ministerstvem školství, neboť 60 procent jeho úředníků zajišťuje provozní agendu, zatímco o odborné záležitosti pečuje jen 40 procent úředníků.

V dlouhodobějším horizontu by se podle Peake dalo uvažovat o zrušení resortu pro místní rozvoj. Vicepremiérka dodala, tento krok by připadal v úvahu poté, co ČR přestane být příjemcem unijních dotací a stane se naopak plátcem.

Peake navrhuje odstranit veškeré duplicity, které v rámci státní správy existují. Ministerstva i jejich podřízené organizace by se měly zbavit nejen duplicitních agend, ale rovněž činností, které nesouvisejí s veřejnou správou. Vicepremiérka zmínila rekreační zařízení, autoškoly či státní statky. Samozřejmostí by se měly stát i centralizované nákupy.

Z 265 podřízených organizací by se změny nedotkly pouze 117. Ostatní by postihlo zrušení či další změny.

Materiál navrhuje několik kroků, které mohou vést k úsporám. Nejrychlejší jsou ta, která spadají přímo do kompetencí ministra. Ve střednědobém horizontu by došlo na změny zákonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám