Hlavní obsah

I přes zákaz prodávali rozlévaný alkohol. Nikdo nevěděl, jak je potrestat

Právo, rap, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co vláda vyhlásila plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích, policisté při kontrolách dodržování ministerského zákazu narazili na problém. Ministerstvo sice vydalo zákaz, ale ještě ve čtvrtek dopoledne nebylo jasné, jaké jsou za jeho nedodržení stanovené sankce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mohli jsme maximálně u prodejce udělat kontrolu dokumentů a poslat na něj hygienu, ale jinak není jasné, zda je porušení zákazu například přestupek a jaké sankce z toho plynou,“ řekl Právu jeden ze středočeských policistů.

Ve čtvrtek večer už měli úředníci jasněji – podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Ostravě Heleny Šebákové lze prodejce, který poruší zákaz prodeje alkoholu ve stáncích a mobilních prodejnách, potrestat pokutou až do výše dvou miliónů.

„Případ by se projednával ve správním řízení, kde hrozí pokuta od 10 tisíc, což bychom považovali za nejnižší sankci uloženou na místě,“ uvedla.

Ministerstvo vnitra pak spoléhá na solidnost a odpovědnost prodejců, a věří, že nebudou alkohol hostům rozlévat.

„Nechtěli jsme, aby opatření bylo od počátku tvrdé, šlo nám o to, dát jasně najevo, že nám jde o životy. Pokud bude ale pokračovat takový nápor otrávených lidí jako doposud, tak trestně právní rovina při takovém jednání samozřejmě existuje, může se jednat hned o několik trestných činů,“ naznačil první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám