Hlavní obsah

Metanol má již 16 obětí, v Přerově zemřeli už čtyři lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet potvrzených obětí metanolu stoupl v průběhu středy na 16 osob. Čísla však budou podle lékařů nadále stoupat, neboť několik desítek lidí zůstává po požití metanolu ve velmi těžkém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Moravskoslezská policie ve středu uvedla, že v kraji se doposud potvrdilo osm obětí, přičemž dalších 11 lidí zůstává podle přednosty Ústavu soudního lékařství FNO Igora Dvořáčka "na hranici přežití". Další tři oběti jsou hlášeny z Přerova, lidé zemřeli i ve Zlíně či Příbrami.

Podle Dvořáčka dokonce některé oběti pily čistý metylalkohol.

Moravskoslezský krajský policejní velitel Tomáš Tuhý potvrdil, že v kraji je obětí osm a ve zbytku ČR ví o dalších šesti obětech. Odpoledne pak lékaři ze Zlína potvrdili, že jednašedesátiletá žena, u níž měli na otravu metanolem podezření, opravdu takto zemřela.

Další oběť v Přerově

Večer přišla z přerovské nemocnice informace, že v ní na otravu zemřel třiasedmdesátiletý pacient, který byl hospitalizován od pondělí.

„Byl v kritickém stavu, přičemž prognóza byla od počátku nepříznivá a bohužel se potvrdila,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. V Olomouckém kraji jde njiž o čtvrtou oběť.

Tuhý uvedl, že ve vzorcích, které byly prozatím zadrženy, se nepodařilo dohledat zdroj metylalkoholu. Policie o víkendu zadržela 36letého muže z Havířova, který byl vzat do vazby. Nechtěla upřesnit, zda je muž pouhým distributorem nebo stojí i za výrobou metanolu.

Policie podle jeho slov prověřuje několik verzí a nevylučuje ani zahraniční stopy, neboť několik obětí hlásí i Polsko a závadný alkohol se měl objevit i na Slovensku. Policie však nechtěla věc blíže komentovat. Policisté nechtějí říci, jak pokračuje šetření šestatřicetiletého muže, který byl zadržen o víkendu a je ve vazbě.

Ve Zlíně hospitalizovali dalšího muže

Kromě Slezska je velký počet případů i ve Zlínském kraji. Do nemocnice v krajském městě byl převezen starší muž z Luhačovic s podezřením na otravu metanolem.

Moravskoslezský kraj zřídil informační linku pro občany, kteří se mohou obracet na telefonní číslo 950 739 943. Podobnou linku zavedl i Jihomoravský kraj na čísle 518 601 335.

O situaci intenzivně jedná i vláda, která ustavila krizový štáb. Ten by mohl rozhodnout o vyhlášení nouzového stavu, což by mohlo vést k tomu, že by bylo zakázáno nalévání lihovin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám