Hlavní obsah

Obětí metanolu už je jedenáct, oznámil hejtman Hašek

– Znojmo • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, hon, miv, alf

Na následky otravy metylalkoholem zemřelo v Česku jedenáct lidí. Řekl to hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) s odvoláním na informace policie. Po požití nekvalitního alkoholu mají vážné potíže téměř tři desítky lidí. Mnozí oslepli, u dalších hrozí, že se už neproberou z bezvědomí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Zatím poslední potvrzená oběť zemřela už v neděli. Je jí 53letá žena z Prosenic na Přerovsku, kterou v neděli dopoledne přivezla do přerovské nemocnice již v bezvědomí rychlá záchranná služba s podezřením na cévní mozkovou příhodu.

„Už během vstupního vyšetření došlo k zástavě srdce ženy a i přes snahy lékařů a opakovanou resuscitaci žena v nemocnici zemřela,“ řekla Právu ve středu mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Na základě epidemiologické situace a patologického nálezu nemocnice odeslala vzorek tělních tekutin do laboratoře, ze které dostala ve středu po poledni výsledek, jež potvrdil smrtelnou hladinu metanolu v krvi a v plazmě zemřelé ženy. „Všechny tyto informace předala přerovská nemocnice Polici ČR,“ dodala mluvčí

V úterý před půlnocí zemřel v nemocnici ve Znojmě 42letý muž z Havířova, kde také závadný alkohol konzumoval.

Otrava metanolem se nevylučuje také v případě 55letého muže, který zemřel v noci na středu v Bílovci na Novojičínsku.

"Muž okolo 20:30 volal, že má křeče, problémy se zrakem a zvrací. Když jsme přijeli na místo, byl už v bezvědomí. Zahájili jsme resuscitaci. Neúspěšně. Na základě popsaných symptomů pak lékař vyslovil podezření na otravu metylalkoholem. Proto jsme přivolali policii," sdělil mluvčí severomoravských záchranářů Lukáš Humpl. Definitivní jistotu, zda mužova smrt souvisí s otravami metanolem, má přinést pitva.

Jedenáctou obětí, o níž mluvil Hašek na tiskové konferenci po zasedání krizového štábu, je zřejmě 39letý muž z Třebíče, který zemřel v neděli v tamní nemocnici. Policie přijala oznámení o úmrtí muže v úterý od rodinných příslušníků. "Příbuzní vyslovili podezření, že muž mohl zkonzumovat alkohol s obsahem metylalkoholu," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Zda bylo příčinou úmrtí požití metylalkoholu, ukážou až výsledky rozboru krve.

Muž se napil v Havířově, zemřel ve Znojmě

"V noci na středu také zemřel muž z Havířova, který byl v nemocnici od soboty. Po celou dobu hospitalizace se nacházel ve velmi kritickém stavu a zemřel na selhání životně důležitých orgánů," řekl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Při prověřování případu policisté zjistili, že muž, který do Znojma dojížděl za prací, požil jedovatý alkohol doma v Havířově a příznaky otravy se zcela projevily až ve Znojmě. Znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová Právo informovala, že vzhledem ke zjištěným skutečnostem předávají případ policistům do Havířova, šetření bude vedeno v místě vzniku otravy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Místa otravy metylalkoholem

Druhá oběť metylalkoholu na jihu Moravy, devětadvacetiletý Martin z Veselí nad Moravou, zůstává nadále v kritickém stavu. Lékaři bojují o jeho život, muž je připojen na umělé plicní ventilaci, prognózy v jeho případu ale nejsou příznivé. Otravu komplikuje skutečnost, že absolvoval srdeční zástavu. Resuscitací jej záchranáři oživili, mozek je ale z důvodu nedostatku kyslíku nenávratně poškozený a v podstatě už nepracuje.

Jihomoravský kraj spustil informační linku v kyjovské nemocnici. Na čísle 518 601 335 dostanou lidé o otravách metanolem veškeré informace. Kraj jedná s vysokými školami i soukromými laboratořemi o zajištění bezplatného testování alkoholu nejasného původu.

Zlín hlásí nárůst počtu otrav

Ve zlínské nemocnici ke středečnímu ránu lékaři hospitalizovali již osm pacientů. Kromě nich však policisté prošetřují další případy. Jedná se o sobotní úmrtí dvaašedesátileté ženy ve Fryštáku na Zlínsku, u které byly rovněž nalezeny stopy metylalkoholu, a úterní smrt stejně staré ženy na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, kterou doma objevil její nájemník.

V druhém případě už nepřímo otravu metanolem policisté potvrdili. Právu se podařilo zjistit, že policisté v bytě zemřelé ženy při prohlídce objevili rozpitou neokolkovanou láhev s alkoholem. „Pravděpodobně zemřela kvůli otravě metylalkoholem,“ řekli policisté.

„V úterý v deset večer jsme přijali na jednotku intenzivní péče interní kliniky další ženu ve věku 63 let. Její stav je vážný, i když ne kritický, žena byla při vědomí. Ve stejný den před třiadvacátou hodinou byl u nás na stejném oddělení hospitalizovaný i devětašedesátiletý muž, u kterého byl potvrzen metylalkohol. Je v celkově dobrém stavu,“ potvrdila k novým případům mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková.

Ze čtyř mužů jsou dva v kritickém stavu a v umělém spánku. Čtyři ženy jsou na jednotce intenzivní péče. Stav jedné z nich, kterou lékaři přijali ve středu před 11:00, je kritický, zbývající jsou ve vážném stavu.

Další případ v Příbrami

V příbramské nemocnici je od středečního odpoledne další pacient s otravou metanolem. „Byl přijat před 13:00, jedná se o 62letého muže z okolí Příbrami. Byl přivezen policií ve vážném, ne však kritickém stavu, ovšem ten se obvykle u těchto otrav velice rychle horší,“ řekla Právu mluvčí příbramské nemocnice Monika Boušková.

Už v noci na středu přijala nemocnice v Příbrami 37letého muže, který je v kritickém stavu na jednotce ARO. Muž z Příbrami na pohotovost do nemocnice přišel v úterý kolem 22:00. Jeho stav se začal rychle zhoršovat. "Byl v bezvědomí, jeho stav se zhoršil velice rychle," uvedla Boušková.

V nemocnici je od neděle také pětašedesátiletý muž, jehož stav se mírně zlepšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám