Hlavní obsah

Jak poznat smrtící metylalkohol? Chutí to nejde

Novinky, fia, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metylalkohol, který v posledních dnech v Česku otrávil několik lidí a vyžádal si dokonce tři životy, není možné chuťově rozpoznat od alkoholu.

Pouhé tři doušky mohou být smrtelnéVideo: Novinky

 
Článek

„Nemá šanci,“ konstatoval soudní znalec v oboru toxikologie Jaroslav Zikmund na dotaz Novinek, zda může běžný člověk, který si například v nádražní restauraci objedná panáka, po chuti poznat, že v pití je metylalkohol.

Stejně tak mluví i toxikoložka Daniela Daniela Pelclová: "Podle chuti to naprosto nepoznáme. V pití jsou totiž i další příměsi, které dotváří chuť rumu nebo vodky. Takže chuť poznávacím znamením není."

Podle Pelclové mohou být poznávacím znakem poruchy zraku, které se mohou projevit už během opilosti. V takovém případě je dobré neprodleně zavolat záchranku.

Metylalkohol je levnější než líh

Metylalkohol je běžně používán jako rozpouštědlo, přísada do nemrznoucích směsí nebo třeba jako palivo do závodních motocyklů, například na plochou dráhu.

Litr metylalkoholu vyjde zhruba na 20 korun, zhruba za stejnou cenu se sice prodává i čistý líh (100% alkohol), ten je však zatížen vysokou spotřební daní, která činí 285 korun za litr. Zisk při výrobě vysoce toxických nápojů z metanolu je tak značný.

Panák jako protijed

V lidském organismu může metylalkohol napáchat značné škody, a to v závislosti na množství požité látky. Důsledně vzato sám o sobě výrazně toxický není, prudce jedovaté jsou ale látky, které z něj vytvoří lidský metabolismus v játrech, tedy formaldehyd a dále kyselina mravenčí. Ta může způsobit poškození sítnice a následně oslepnutí, někdy i trvalé.

"Z metylalkoholu se v organizmu vytvářejí toxické metabolity, které poškozují sítnici a optický nerv tvorbou kyseliny mravenčí. Proto se už během opilosti mohou projevovat poruchy zraku jako jsou výpadky zorného pole, tmavé skvrny anebo jiné vnímání barev," popisuje Pelclová.

Vzhledem k tomu, že metylalkohol v lidském těle metabolizuje pomaleji než etylalkohol, podává se jako protijed panák kvalitního alkoholického nápoje. Alkohol pak obsadí a zaměstná játra rychleji, a tak je šance, že metylalkohol vyjde z těla v moči nezměněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám