Hlavní obsah

Mobilizace hygieniků: Inspekce nasadila kvůli otravám všechny kontrolory

Novinky, val, jas
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví nechá kvůli sérii otrav metylalkoholem prověřit některá stravovací zařízení. Týkat se to má především jídelen a restaurací po celé republice. Novinkám to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce dodala, že všichni jejich inspektoři jsou kvůli otravám v terénu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V návaznosti na současnou situaci je vyhlášena mimořádná kontrolní akce zaměřená na kontrolu alkoholických nápojů prodávaných v provozovnách společného stravování, tedy v provozovnách spadajících do dozorové kompetence orgánů ochrany veřejného zdraví,“ řekl Novinkám Sršeň.

Hygienici mají podle něj kontrolovat původ alkoholických nápojů a dokumentaci k nim. „V případě zjištění jakéhokoliv pochybení, nebo i nespolupráce ze strany provozovatele, budou předány podněty Policii ČR nebo orgánům celní správy k dalšímu šetření,“ dodal mluvčí.

Pozornost bude podle něj vhodné zaměřit na výčepy a na provozovny, kde se nabízí rozlévaný alkohol. Zejména na takové, v nichž byly již dříve zjištěny problémy. „Vždy je nutné vycházet z konkrétních znalostí a zkušeností v daném regionu,“ dodal Sršeň.

SZPI nasadila všechny inspektory

Kontrolní akce už rozjela i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). "Od konce minulého týdne SZPI intenzivně kontroluje prodejce alkoholu," řekla Novinkám mluvčí inspekce Romana Kadaňková.

Jen v pátek podle ní inspektoři provedli v Moravskoslezském kraji 47 kontrol, během víkendu pak inspekce rozšířila kontroly na celou republiku. V současné době je v terénu podle Kadaňkové všech 215 inspektorů, kterými SZPI disponuje.

"Zaměřují se zejména na kontrolu dokumentace, při jakémkoli podezření jsou odebírány vzorky," dodala mluvčí. Podle ní se kontroloři zaměřují především na tržnice, stánky a menší prodejny. Vyloučeny však nejsou ani kontroly větších prodejen.

"SZPI varuje všechny spotřebitele, aby se vyhýbali nákupu a konzumaci jakéhokoli podezřelého alkoholu, a to nejen rozlévaného," varovala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám