Hlavní obsah

Nečas se omluvil Klausovi za slova o ekonomické debilitě

Novinky, val
Praha

Petr Nečas se dopisem omluvil Václavu Klausovi za svá slova o tom, že by nepřijetí stabilizačního balíčku znamenalo krok za hranicí "politické a ekonomické debility". Potvrdil to v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který mu přinesl demisi ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS)

Článek

Premiér se před několika dny vyjádřil v rozhovoru pro Lidové noviny, že by ustoupení od zvýšení DPH bylo krokem „za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility“. Následně se dostal pod palbu kritiky ze strany opozice i vlastních členů. Mnozí připomínali, že svým výrokem zaútočil i na prezidenta Klause, který zvýšení DPH kritizoval.

Nečas v neděli v ČT reagoval na slova o omluvném dopise překvapeně. Přesto ale potvrdil, že se Klausovi takto omluvil. Zdůraznil však, že se jednalo o soukromou korespondenci, nikoli oficiální komunikaci mezi premiérem a prezidentem. „Nechtěl jsem se dotknout pana prezidenta, omluvil jsem se mu, ale osobním dopisem Petra Nečase, nikoli dopisem premiéra na prezidenta,“ řekl.

Zároveň zdůraznil, že je potřeba chápat jeho výrok pouze jako zasazený do kontextu. Odmítl, že by si ve skutečnosti myslel, že ten, kdo odmítá zvyšování daní, je na hranici debility.

Naopak s Klausem vedou prý běžný dialog na úrovni premiéra a prezident a je běžné, že ne vždy spolu souhlasí.

Výběr článků

Načítám