Hlavní obsah

Rebelii poslanců ODS prý odstartovalo vyšetřování IZIP

Právo, dan, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motivem sedmi nespokojených poslanců ODS nehlasovat pro daňový balíček je údajně snaha odvést pozornost od kauzy elektronických zdravotních knížek, kterou v pondělí odstartoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podle dobře informovaného zdroje z ministerstva zdravotnictví premiér Petr Nečas dokonce Hegerovi vyčinil, že nebylo rozumné vyhrocovat situaci před projednáváním klíčových zákonů.

Ministerstvo poslalo na VZP kontrolu a v pondělí oznámilo, že mají podezření, že v IZIPu se ztratilo 450 miliónů korun.

Heger situaci zlehčuje. „To, že se říká, že jsme poslali kontrolu do VZP a oznámili jsme předběžné výsledky před projednáváním balíku daňových zákonů proto, abychom napětí zvýšili, není pravda, protože to napětí se tady připravovalo měsíce,“ řekl Právu Heger.

Rebelové spekulace odmítají

Rebelové z ODS odmítají spekulace, že by jejich akce jakkoliv souvisela se situací okolo IZIPu. „S tím to opravdu, ale opravdu nesouvisí,“ vyjádřil se kategoricky exministr zemědělství Ivan Fuksa a dlouhodobý spojenec Petra Tluchoře.

Podobně mluvil i jiný ze vzbouřenců, Tomáš Úlehla. „Samotného by mě to nenapadlo, i když jsem sám ve správní radě VZP. Ujišťuji vás, že to nemá s mým rozhodnutím ani drobet společného,“ sdělil Právu Úlehla.

Nicméně je minimálně zvláštní, že většina z nich je na VZP a na IZIP napojena. Marek Šnajdr je šéf správní rady VZP. Členy správní rady je i Tluchoř a Boris Šťastný. Členem dozorčí rady VZP je Úlehla. Dalšími nespokojenými poslanci jsou Radim Fiala a Jan Florian, bývalý asistent Šťastného.

Výběr článků

Načítám