Hlavní obsah

Policie zatkla náměstka ústecké hejtmanky Koudu

Právo, Novinky, rav, jov, koc
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podle informací Práva v úterý ráno zatkli šest lidí z ústeckého krajského úřadu, a to včetně náměstka hejtmanky Pavla Koudy a ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad Pavla Markvarta. Ten měl být i obviněn. Zatýkání souvisí s kauzou čerpání dotací v rámci ROP Severozápad.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Pavel Kouda na archivním snímku z 31. října 2008.

Článek

Mluvčí dotačního úřad ROP Severozápad Marcela Klíchová Právu potvrdila, že ředitel úřadu Pavel Markvart byl zadržen policií. Kde k tomu došlo, nemá ponětí. „Pan ředitel měl na dnešek naplánovanou služební cestu do Prahy a neměl být v úřadu,“ poznamenala.

Mezi dalšími zadrženými nejsou podle Klíchové současní zaměstnanci ROPu. Nevyloučila ale, že může jít o bývalé úředníky, kteří na úřadu již nepracují. Markvart je členem výkonné rady ODS.

Česká televize v úterý po poledni informovala o tom, že policie provádí domovní prohlídku u bývalých šéfů Regionální rady Severozápad Petra Kusnierze a Petra Vráblíka a bývalé vedoucí územního odboru úřadu Ireny Kotlanové.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart.

„Dnes zahájil policejní orgán ÚOOZ, expozitura Teplice, trestní stíhání šesti osob. Jedná se o bývalé i současné zaměstnance Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad (ROP) a jednoho člena výboru této rady. Vyšetřování je vedeno pro zneužití pravomoci úřední osoby a poškození finančních zájmů evropských společenství,“ řekl v úterý Právu šéf ústeckých žalobců Jan Jakovec s tím, že za první čin hrozí obviněným až dvanáctileté vězení, za druhý trest na pět až deset let.

Doplnil, že podle jeho informací už všech šest podezřelých obvinění převzalo, přičemž čtyři z nich policie zadržela. „Zatím nelze říct, zda u nich bude či nebude podán návrh na vazbu,“ podotkl Jakovec.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Krajský úřad Ústeckého kraje

Upřesnil, že policisté skupinu nezatýkali přímo na jejich pracovišti, tedy v budově ROP či ústeckého krajského úřadu.

„Informaci o zadržení pana Koudy nemohu vyvrátit,“ odpověděl šéf žalobců na dotaz Práva, zda je mezi obviněnými i náměstek ústecké hejtmanky.

Možnou škodu způsobenou obviněnými zatím Jakovec odmítl sdělit, nicméně potvrdil, že nová obvinění souvisí s činností ROP Severozápad a vyplácením evropských dotací. Jde podle něj hned o několik případů.

ČSSD vyškrtne Koudu z kandidátky

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v úterý na dotaz Novinek uvedl, že nejužší vedení strany, politické grémium, vyškrtne Koudu z kandidátky na svém pátečním zasedání.

Právě grémium má podle nových regulí sociální demokracie pravomoc takový krok provést. „Platí, že v případě, že bude kterýkoliv z našich kandidátů obviněn, tak bude vyškrtnut z kandidátní listiny,“ řekl Sobotka s tím, že dalším krokem je přerušení členství v ČSSD.

Kouda figuruje na druhém místě kandidátky pro podzimní krajské volby. Zároveň je místopředsedou krajské organizace ČSSD.

Policejní návštěvy v sídle dotačního úřadu začaly už vloni v březnu, kdy skončil ve vazbě jeho ředitel Petr Kušnierz, letos nepravomocně odsouzený na 7,5 roku za přijímání úplatků. V poslední době se z nich stalo skoro pravidlo - 1. června, 3. července a naposledy 2. srpna.

V červenci pak ÚOOZ zadržel celkem čtyři lidi. Jednalo se o dva vysoké úředníky ROP Severozápad, zástupce jednoho z žadatelů, kterého podezírají z podvodu, a opět Kušnierze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám