Hlavní obsah

ODS odstartovala kampaň ve středních Čechách, nejzadluženějším z krajů

– Mladá Boleslav
Právo, Jan Martinek

ODS v pondělí odstartovala horkou část kampaně do krajských a senátních voleb. Stalo se tak v Mladé Boleslavi ve Středočeském kraji. Podle předsedy ODS a premiéra Petra Nečase, který měl na volební konferenci úvodní slovo, si strana nevybrala Střední Čechy jako místo zahájení kampaně náhodou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

„Středočeský kraj je dnes symbolem špatné krajské politiky a špatné práce hejtmanů. Je také nejzadluženějším krajem. Jsou to důsledky papalášského stylu politiky, který reprezentoval především bývalý středočeský hejtman David Rath,“ prohlásil Nečas.

Akce se zúčastnili i místopředsedové strany Jiří Pospíšil, Pavel Drobil a Pavel Blažek.

Proti ČSSD, která má většinu v krajích i v Senátu, se předseda ODS vymezil ještě několikrát. „Levicí ovládaný Senát je dnes brzdou rozpočtově odpovědné politiky. ČSSD sází na populismus nejhrubšího zrna a její volební kampaň dnes prakticky nelze rozlišit od kampaně KSČM,“ prohlásil Nečas.

ODS bude podle něj prosazovat nepopulistickou politiku, chtěla by například razantně omezit počet dotačních programů. „Je nutné změnit přístup k čerpání evropských peněz,“ řekl Nečas na konferenci.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda, který je jednou z tváří krajské a senátní kampaně, si ve své řeči též vzal na paškál levicovou opozici a její kampaň, ve které se soc.dem vymezuje především proti církevním restitucím. Svoboda obvinil ČSSD, že se její rétorika nijak neliší od protináboženské agitace stalinistů. „Chtějí rozdělit společnost a zasít nenávist a závist. To už by rovnou mohli obvinit ODS z globálního oteplování a slíbit, že ve svém regionu zařídí ochlazení podnebí. Sliby socialistů mají asi takovou váhu, jako sliby sňatkového podvodníka,“ pronesl Svoboda a rozesmál tím některé účastníky konference. To se podařilo i kandidátovi ODS na hejtmana Jihomoravského kraje Jiří Crha, který prohlásil, že současný hejtman Michal Hašek má „víc funkcí, než japonská kalkulačka“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Středočeský lídr ODS Raduan Nwelati

Na konferenci se představili i další tři kandidáti na hejtmany, mimo jiné zástupce Středočeského kraje a mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati. Ten zdůraznil zejména úspěchy svého starostování ve městě. „Zavedli jsme 1200 parkovacích míst, tři koupaliště, město máme čisté. Mnoho se povedlo. Chtěl bych takto zvelebit i celý kraj, který beru jako velké město,“ uvedl Nwelati.

S projevy se představili též místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka. Ten si v projevu rýpl i do svých soupeřů v prezidentské volbě. „Jestli novinářům nevadí bezcharakterní členství jednoho kandidáta v KSČ, je to špatně. Jestli jim nevadí, že jiný kandidát zase doposud nepředstavil žádný program, jen fráze, je to také špatně,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám