Hlavní obsah

Klaus jde opět proti vládě: Při hlasování o daních by měl zvítězit zdravý rozum

Právo, ČTK, jim
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus opět apeloval na vládní poslance, aby se DPH při úterním jednání Sněmovny nezvyšovala. Klaus se tak vyjádřil v pondělí ráno při návštěvě pražské ZŠ Na Smetance před žáky devátých tříd, posléze i před novináři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus navštívil prvňáčky na základní škole Na Smetance.

Článek

Klause při zahájení nového školního roku doprovázela starostka příslušné městské části a poslankyně Jana Černochová (ODS).

Při krátké diskuzi s deváťáky došla řeč i na výuku finanční gramotnosti, v níž někteří žáci školy v celostátních soutěžích excelovali, a při té příležitosti Klaus dětem řekl, aby poradily Černochové nezvednout pro zákon ruku. „Já teď odejdu a vy jí to pak můžete poradit,“ usmíval se Klaus. Černochová přitom Klausovi před tabulí vysekla poklonu, když mu řekla, že po svém odchodu z funkce by měl být politicky aktivnější, než plánuje, a dodala, že do politiky v 90. letech vstoupila právě kvůli jeho vzoru.

Prezident svou výzvu Sněmovně zopakoval ještě jednou před novináři. „Věřím, že zdravý rozum zítra ve Sněmovně zvítězí. To, že jsem měl náhodou u sebe paní starostku a poslankyni u tabule, byla opravdu náhoda. Nedělejme z toho nic. Věřím, že Sněmovna bude zítra rozhodovat vážně a odpovědně,“ uvedl.

"Fatální chyba"

Premiér Petr Nečas (ODS) označuje stabilizační balíček, který obsahuje vyšší DPH i další změny daní, za klíčový vládní návrh a podmínku pro sestavení úsporného rozpočtu. Od všech vládních poslanců žádal, aby podpořili zákon, který je podle něho podmínkou pokračování vlády.

Podle Klause je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda. Míní, že premiér dělá s daněmi fatální chybu. Někteří poslanci ODS ale k návrhu mají stejně jako Klaus vážné výhrady. Například někdejší šéf poslanců ODS Petr Tluchoř dosud neuvedl, zda pro něj zvedne ruku. Vláda přitom k přehlasování levicového Senátu potřebuje ve Sněmovně 101 hlasů. To předpokládá aktivní podporu celého vládního tábora, který má stovku hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám