Hlavní obsah

Malých tlouštíků přibývá, za patnáct let se jejich počet zčtyřnásobil

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obézních dětí se v Česku za patnáct let zčtyřnásobil. Odborníci varují, že se nadměrná váha přenáší i do dospělých let. Není proto divu, že se Češi stali jedním z nejtlustších národů v Evropě. Právu to sdělil Tomáš Vozáb z agentury PR. Konektor.

Foto: Profimedia.cz

Obezita u dětí je stále větším problémem

Článek

Jeho slova potvrzuje i ministerstvo zdravotnictví. „Nadváhou či obezitou trpí nyní podle studie asi pětina chlapců a desetina dívek, přičemž tři čtvrtiny z nich si kila navíc přenesou do dospělosti,“ řekl Právu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Stát přitom vynakládá na zdravotní péči o obézního jedince o 30 % více peněz než na jedince s normální tělesnou hmotností,“ dodal. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna vydá ročně na léčbu jednoho obézního pacienta až 100 tisíc korun.

Obezita se z USA šíří do Asie

„Zlepšení úrovně zdraví a úsporu nákladů přinese nová koncepce prevence nemocí a ochrany a podpory zdraví, jejímž cílem je sdílet odpovědnost všech složek společnosti pod odbornou koordinační rolí ministerstva zdravotnictví,“ uvedl Heger. „Podle Evropské komise se v Evropské unii aktuálně pohybuje asi dvaadvacet miliónů dětí s nadváhou nebo obezitou,“ uvedl Vozáb.

Foto: Profimedia.cz

„Každý den přitom přibývá více než tisíc nových případů. Podobným problémům čelí i americký kontinent, kde je čtvrtina Američanů ve věku sedmnáct až čtyřiadvacet let příliš tlustá na to, aby mohla sloužit v ozbrojených složkách. Trend nadměrné váhy postupuje dále do asijských zemí. Zaznamenali ho nově například v Číně a Thajsku,“ informoval Vozáb.

Nevhodný styl

Příčiny dětské obezity lze hledat v genech jedince nebo v nevhodném životním stylu. Zatímco genetická výbava je předem určená, způsob života lze ovlivnit. Stačí dodržovat správné stravovací návyky a dbát na dostatečnou pohybovou aktivitu.

Obézní děti se potom vystavují zvýšenému riziku onemocnění, například cukrovky, kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Nadměrná váha působí negativně nejen na tělesnou schránku, ale i na psychiku.

Životní příběhy, sny a zpovědi obézních teenagerů mohou diváci sledovat v prémiovém seriálu 200 kilový teenager, který vysílá stanice Zone Reality.

Třetí hodina tělocviku?
Šéf ČSTV Miroslav Jansta vyzval ministerstvo školství a zákonodárce, aby zavedli povinnou třetí hodinu tělocviku týdně. Už před rokem to navrhla šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová. Ministerstvo nechává volnou ruku školám. „Povinné minimum pro tělesnou výchovu jsou dvě hodiny týdně. Ředitelé škol mají k dispozici tzv. disponibilní hodiny, o jejichž zaměření mohou rozhodnout sami,“ sdělil Právu náměstek Jindřich Fryč.

Anketa

Snížily by tři hodiny tělocviku týdně počet obézních českých dětí?
ano, volný čas děti tráví jinak než sportem
12,1 %
ne, děti se musejí hýbat především ve volném čase
87,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25340 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám