Hlavní obsah

ČSSD zrestituovala Lidový dům, teď je proti restitucím, tvrdí ODS

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas, jov, tin

Občanští demokraté se rozhodli zareagovat na kampaň, kterou opoziční sociální demokraté používají ke kritice vládního návrhu církevních restitucí. ODS na svých plakátech mimo jiné připomíná, že právě díky restitucím se sociální demokraté domohli svého sídla v Lidovém domě. ČSSD oponuje, že v jejím případě se o restituci nejednalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Billboard, který představila ODS.

Článek

Předseda ODS Petr Nečas připomněl ČSSD snahu někdejšího ministra kultury Pavla Dostála, který při úvahách o restitucích hovořil o částce 100 miliard korun. Nynějšímu vedení vytkl demagogické postoje a snahu rozdělovat společnost.

Místopředsedkyně strany Miroslava Němcová doplnila, že "vyvolávání nenávisti" ve společnosti skrze církevní restituce se nejen sociálním demokratům vymstí.

Nečas: Nejde o předvolební kampaň

Nečas zdůraznil, že "mikrokampaň" nemá nic společného s krajskými volbami. Oba billboardy umístěné na dodávce nechala ODS převézt před Lidový dům. "Chceme ČSSD pomoci se rozpomenout. Často trpí výpadky selektivní paměti," prohlásil Nečas. Billboardů bude po celé ČR pouze několik desítek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Benda (vlevo) a premiér Petr Nečas před sídlem strany.

Podle ODS získali sociální demokraté v restitucích majetek v hodnotě 1,4 miliardy korun. "Ze sídla získaného v restituci, teď káže proti restituci," stojí na plakátu s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a Lidovým domem v pozadí.

Foto: ODS

Kampaň, kterou ODS reaguje na billboardy ČSSD kritizující církevní restituce

Druhý z plakátů ukazuje vrácený cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě ve srovnání s chátrající částí, která restituována nebyla a doposud podléhá zkáze. Zatímco klášter se díky restitucím podařilo obnovit a nyní patří mezi nejvýznamnější památky regionu, část představuje rozpadající se memento. Vše doplňuje výmluvný text: "Vrácení majetku církvím není dar, ale příležitost pro další rozvoj".

Foto: Petr Horník, Právo

Předvolební billboard ČSSD s kritikou církevních restitucí

Billboardy ČSSD, proti nimž se občanští demokraté vymezují, hovoří o krádeži 134 miliard, které údajně chtějí ODS a TOP 09 "darovat" církvím. Na snímku ruka předává měšec s penězi církevnímu hodnostáři. Kampani kritici vyčítají zjevnou prvoplánovost a poukazují na podobné obrázky, které používali komunisté v 50. letech.

ČSSD: Nic jsme nerestituovali

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na kampaň ODS zdůraznil, že Lidový dům nebyl jeho straně navrácen v rámci restitučního řízení. „Platí, že nešlo o restituci. Soud dospěl k závěru, že byla kontinuálně zachována vlastnická práva společnosti Cíl,“ řekl Sobotka v pátek Novinkám. Vlastníkem akciové společnosti Cíl je právě ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Billboard upozorňuje na stav kláštera ve Vyšším Brodě.

Sobotkova slova potvrzuje i právník Martin Vlk, který se osobně zúčastnil některých soudních sporů o Lidový dům. „ČSSD své sídlo nerestituovala, ale musela se o něj se státem doslova (právně) porvat,“ uvedl v polovině července v komentáři pro Právo.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Podle Sobotky by měla ODS především mlčet. A to kvůli své roli v zápase o Lidový dům v 90. letech. „Myslím, že ODS by především v této souvislosti měla mlčet. Tehdejší vláda ODS se snažila soc. dem. ekonomicky zlikvidovat. Vypadalo to jako vyřizování účtů,“ připomněl Sobotka peripetie, kterými musela ČSSD projít.

Reklama

Výběr článků

Načítám