Hlavní obsah

Krajští lídři na Karlovarsku podepisovali ve společné debatě sliby

– Karlovy Vary
Právo, Jan Martinek

V první předvolební debatě, jejichž sérii v úterý odstartovala Česká televize v Karlovarském kraji, přišly na přetřes zvláště sporné tendry a řešení nezaměstnanosti. Každý také podepsal slib, který do roka splní, pokud se stane hejtmanem.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Volební model pro Karlovarský kraj

Článek

Diskuse se zúčastnilo šest krajských lídrů, kteří chtějí v podzimních volbách získat hejtmanské křeslo: současný hejtman za ČSSD Josef Novotný, jeho náměstek Jaroslav Borka (KSČM), kandidát za ODS Petr Šindelář, senátor a krajský lídr TOP 09 Jan Horník, šéf Hnutí nezávislých pro harmonický rozvoj měst a obcí Josef Hora a lídr Koalice pro Karlovarský kraj Marek Poledníček.

Podle volebních průzkumů si lidé v Karlovarském kraji přejí, aby pokračovala vláda levicové koalice ČSSD a KSČM. Zároveň si však myslí, že se služby za poslední čtyři roky spíše zhoršily.

Na otázku, jak by se vypořádali s rostoucí nezaměstnaností (Karlovarský kraj je region s třetí nejvyšší nezaměstnaností v celé ČR) odpovídali kandidáti na hejtmana různě. KSČM má například v programu vybudování vědecko-technického parku, čímž by zvýšila počet pracovních míst, uplatnění by zde nalezli i studenti krajských technických vysokých škol. Vybudování takového parku by však stálo 300 miliónů.

ODS chce slovy svého lídra zase prosadit „informační inkubátory“, které by byly řádově o 100 miliónů levnější: oba lídři však odpovídali na otázku, z čeho by platili provoz takových institucí, velmi vyhýbavě. Podle Marka Poledníčka by bylo spíše záhodno investovat do cestovního ruchu a lázeňství.

Byli jsme aktivnější

Podstatnou část debaty zabírala kauza Regionálního operačního programu Severozápad, která je momentálně soudně řešena. Šetření auditorů ukázalo na pochybení ve všech 35 projektech čerpání evropských dotací, v Ústeckém kraji musela zasahovat policie. Komunistický kandidát Borka například řekl, že „asi jsme byli v ne dobrém smyslu aktivnější než jinde“, což vyvolalo v auditoriu smích. Petr Šindelář z ODS zase mluvil o individuálním selhání jednotlivců.

Na přetřes se dostala také transparentnost veřejných zakázek v kraji, kterou nevládní organizace Fond Otakara Motejla a Oživení.cz hodnotí jako průměrnou až podprůměrnou, s čímž nesouhlasil zejména komunista Borka, podle kterého Karlovarský kraj postupuje transparentně. Lídři se nakonec shodli, že by kraj měl začít zveřejňovat všechny smlouvy a zakázky na internetu.

Probíraným tématem byly rovněž zbědované lázně Kyselka. Za zchátralý stav budov může vlastnická společnost Karlovarské minerální vody, která se o majetek nestará. „Je to moje osobní téma, odmítám pít minerálku, kterou vyrábí ona společnost,“ nechal se slyšet lídr ODS Šindelář. Podle hejtmana Novotného se už kraj angažuje ve prospěch lázní a majiteli uložil pokutu 1 800 000 korun. Podle Marka Poledníčka by měl budovy na své náklady zvelebit stavební úřad a peníze pak soudně vymáhat.

Do roka a do dne

Na závěr museli všichni lídři podepsat slib, který v případě svého zvolení do roka a do dne splní: hejtman Josef Novotný slíbil další vybavení do krajských nemocnic v Sokolově, Chebu a Karlových Varech. Kandidát KSČM Borka chce prosadit aktivní účast občanů na vybraném regionálním projektu, zatímco Josef Hora chce prosazovat zájmy a potřeby zdánlivě odlehlých míst v kraji.

Lídr ODS Petr Šindelář by v případě svého zvolení rád zavedl hejtmanské dny. „Chci, aby lidé mohli svého hejtmana kontaktovat osobně,“ řekl v debatě. „Pokud nebude vytunelován krajský rozpočet, investujeme do lidských zdrojů, zdravotnictví, školství a silnic,“ sliboval Jan Horník z TOP 09, který zároveň varoval před populismem soc.dem.

Marek Pondělíček se zavázal snížit počet plně placených krajských politiků na polovinu, zároveň by rád do krajské politiky přivedl „slušnost a poctivé řešení problémů“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám