Hlavní obsah

Boj o Hrad slibuje drama, Zeman se dotáhl na Fischera

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Boj o prezidentské křeslo se podle modelu agentury ppm factum research přiostřuje. Na expremiéra Jana Fischera (22 procent) se dotáhl čestný předseda SPOZ Miloš Zeman, který by v prvním kole získal 20,6 procenta. Na třetí pozici podle agentury zůstává ekonom Jan Švejnar, který však doposud nepotvrdil, zda vůbec bude kandidovat.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průzkum popularity kandidátů na prezidenta podle PPM Factum

Článek

"Vedoucí pozice Jana Fischera na prezidentské kandidátce je stále více ohrožována dotahujícím Milošem Zemanem (SPOZ), který nyní ztrácí pouhého 1,4procentního bodu. Šance Jana Švejnara se rapidně snižují, ostatní kandidáti mají do sedmi procent hlasů," shrnula agentura průzkum.

V červenci by podle agentury získal Fischer 22,2 procenta hlasů a Zeman 18,2 procenta.

Zatím nekandidujícímu Švejnarovi průzkum přisuzuje zisk 12,2 procenta hlasů. V pořadí čtvrtý Tomio Okamura, který rovněž oficiální kandidaturu neoznámil, podle agentury přeskočil se ziskem 7,3 procenta Jiřího Dienstbiera (ČSSD), jehož modelové skóre dosahuje 6,5 procenta.

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková by obdržela 5,3 procenta a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg 5,2 procenta. Nad tříprocentní hranici by se ještě dostali kandidát ODS Přemysl Sobotka (4,8 procenta), nekandidující Zdeněk Tůma (4,2 procenta) a kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová (tři procenta).

Další kandidáti mají pod tři procenta

Agentura paradoxně zkoumala, jak si stojí Švejnar s Okamurou, kteří kandidaturu neohlásili. Ty, co tak učinili, ale do výsledků průzkumu nezařadila.

"V průzkumu jsou uvedeni ti, o kterých si veřejnost myslí, že by měli kandidovat, i když třeba zatím neoznámili kandidaturu. Ve výsledcích jsou uvedeni ti, kteří překročili tříprocentní hranici," uvedl Jan Herzmann ze společnosti ppm factum research.

Pokud ti, co kandidaturu ohlásili, ve výsledcích průzkumu nejsou, znamená to, že nedosáhli na tři procenta.

Fischer sesbíral potřebný počet podpisů

Jan Fischer v pondělí informoval o tom, že již sesbíral potřebný počet 50 tisíc podpisů nutných pro oficiální započetí prezidentské kandidatury. Na svém facebookovém profilu to oznámil slovy: "50 dnů - 50 000 podpisů."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám