Hlavní obsah

ČSSD zahájila kampaň do krajů v modrém vlaku

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jízdou v modrém vagónu z pražského Hlavního nádraží směrem do Brna zahájila ČSSD v pondělí volební kampaň před krajskými a senátními volbami. Za cíl si klade vyhrát ve všech 13 krajích a udržet si většinu v Senátu. Novinářům to řekl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát na prezidenta, senátor Jiří Dienstbier a předseda strany Bohuslav Sobotka

Článek

Lídr ČSSD odmítl kritiku, že jeho strana staví před volbami na celostátních tématech. Podle něj nelze krajskou a celostátní politiku oddělit, jelikož vláda pro regiony vytváří podmínky, na základě kterých fungují.

"Chceme obhájit pozici ve všech 13 krajích, nechceme ani jeden kraj obětovat pravici. Všude máme ambici vyhrát a sestavit koalici a ambici udržet nadpoloviční většinu v Senátu. Říjnové volby rozhodnou o síle koalice a buď vládu oslabí, nebo ji posílí. My se budeme snažit, aby ji oslabily," řekl Sobotka.

Podle něj pád předchozí Topolánkovy vlády vyšel až na popáté. "Až po krajských volbách případně vyvoláme pokus o vyslovení nedůvěry stávajícímu kabinetu. Teď jsou na řadě občané, aby vyjádřili vládě nedůvěru či důvěru," dodal.

Nezaplavíme ČR plakáty, slibuje Sobotka

V rámci turné "Řekněte dost Nečasově vládě" chce ČSSD na 150 mítincích po celé republice představit své reformy. Hlavními postavami mají být kandidáti na hejtmany a senátory. Kromě celostátních témat důchodové reformy, kritiky zvyšování DPH či prosazení dohledu nad exekutory a omezení lichvy se chce soc. dem. v krajích zaměřit na problematiku zdravotnictví, bezpečnosti a rozvoj sociálních služeb.

Kampaň má být podle Sobotky kontaktní. "Chceme v září a říjnu být mezi lidmi každý den, budeme se snažit lidi mobilizovat. Kampaň bude zaměřená na zdůraznění programových odlišností, bude přiměřená a skromná, nechystáme se ČR zaplavit plakáty," řekl Sobotka s tím, že například plakátů proti církevním restitucím bylo jen 50 po celé ČR.

Podle lídra ČSSD je cesta vlakem do Brna symbolická. "Železniční dopravu považujeme za nejvíc ekologickou, usilujeme o podporu železnice a veřejné dopravy. Jedna z našich priorit je i udržení dopravní obslužnosti v rámci krajů," dodal Sobotka.

"V Praze volby nejsou, na jižní Moravě máme jednoho z nejúspěšnějších hejtmanů Michala Haška a v Brně kandiduje za soc. dem. odborářka Stanislava Slavíková do Senátu," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám