Hlavní obsah

Voda v ostravském ghettu Přednádraží už teče

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Od pátečního poledne po měsíci opět teče v ostravském ghettu Přednádraží voda. Ostravské vodárny a kanalizace (OVaK) ji však pustily pouze pro jeden kohout, který majitel domů Oldřich Roztočil nechal vyvést na chodbu v přízemí domu číslo 8.

V Přednádraží už teče vodaVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Mohu potvrdit, že někdy kolem poledne voda poteče, týká se to toho jednoho konkrétního místa,“ sdělila před polednem mluvčí vodárenské společnosti Martina Gavendová. A zhruba do čtvrt hodiny podnikatel Roztočil Právu potvrdil, že voda už teče. „Je to osazené vodoměrem, každý si zapíše, kolik vody odebral, a podle toho to pak budu účtovat,“ vysvětlil princip odběru vody.

Kohout s tekoucí vodou je v tuto chvíli volně přístupný. Podle majitele domů to tak zůstane do doby, dokud nebudou problémy: „Kdyby se ukázalo, že to tak nepůjde, určím člověka, který bude vodu vydávat.“

Foto: Pavel Karban, Právo

Muž ukazuje nový kohoutek

Je to úspěch, oceňuje aktivista

Pro zhruba 100 zbývajících obyvatel ghetta je spuštění vody dobrou zprávou. „Je to neuvěřitelné, myslím, že zvláště pro matky je to dobrá zpráva před začátkem školního roku,“ poukázal aktivista Kumar Viswanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití.

Právě toto sdružení se v posledních týdnech staralo o to, aby obyvatelé z Přednádraží dostávali vodu aspoň v cisternách. Viswanathan navíc považuje spuštění vody za obrat k lepšímu. „Je to znak, že se vyplatí bojovat a vydržet. Je to úspěch lidí i podnikatele Roztočila. Věřím, že je to první krok na cestě k obnově celé lokality,“ naznačil známý romský aktivista.

Voda v romském ghettu Přednádraží v Ostravě-Přívoze netekla od 27. července, kdy ji OVaK zastavil kvůli dluhům za vodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám