Hlavní obsah

Rath si stěžuje: 14 miliónů je moc

Aktualizováno

Advokáti poslance Davida Ratha podali stížnost proti výši kauce, kterou okresní soud pro Prahu-východ určil na 14 miliónů korun. V pátek to potvrdil soudce Jiří Wažik. Již ve středu podal stížnost proti přípustnosti kauce státní zástupce.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Rath

Článek

Stížnostmi se bude zabývat středočeský krajský soud. Wažik, který o kauci v pondělí rozhodl, uvedl, že mu spis zašle v pondělí.

Rathovi advokáti považují výši kauce za nepatřičnou. Rodina prý takovouto sumu nemá k dispozici a podle všeho se jim nedaří najít nikoho, kdo by částku za poslance složil. [celá zpráva]

Ve čtvrtek to odmítl podnikatel a zakladatel protikorupčního fondu Karel Janeček. [celá zpráva]

Kriminalisté Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimiliónového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V červenci pak policie doručila Sněmovně žádost o Rathovo vydání kvůli dalším údajným úplatkům. Spolu s ním je obviněno dalších deset lidí, pět z nich dosud zůstává ve vazbě.

Státní zástupce se domnívá, že by měl Rath zůstat ve vazbě kvůli obavě, že by mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Zastupitelství se podle něj neohrazuje proti konkrétní částce, ale proti kauci obecně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám