Hlavní obsah

Bouře shodila špičku kostela u Znojma, na Přerovsku nejde proud

Aktualizováno

Přes Českou republiku se ve středu odpoledne přehnala vlna bouřek. Silný vítr shazoval stromy na Přerovsku, kde na několik místech bouřka způsobila výpadky v dodávkách elektřiny. Bouře řádila i na jihu Moravy. Ve Slupi na Znojemsku shodil vítr špičku kostela.

Foto: HZS Pardubického kraje

Hasiči na Olomoucku vyjížděli ke spadlým stromům. Ilustrační foto

Článek

"Vypadalo to, jako by obcí prošlo malé tornádo," řekl velitel místních dobrovolných hasičů Antonín Hrbáček. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Na Přerovsku nejde proud

Bouřka na Olomoucku shazovala stromy, mnohé popadaly na dráty elektrického vedení. Na Přerovsku jsou podle regionální mluvčí ČEZu Alice Lutišanové bez elektřiny lidé v Přerově, Tršicích či Lipníku nad Bečvou.

"Naši pracovníci buď již jsou na místě, nebo tam míří. Budeme se snažit závady odstranit co nejdříve. Co přesně je způsobilo, ještě nevíme," uvedla Lutišanová.

"Kvůli silnému větru jsme museli likvidovat zejména popadané větve či stromy, v některých případech spadly i na dráty elektrického vedení. Vítr a bouřka poškodily i střechy dvou domů," uvedl krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Hasiči zasahovali například v Oplocanech, Lipníku nad Bečvou, Tovačově, Přerově a dalších místech.

Krupobití zastavilo vlaky

Krupobití odpoledne zastavilo na více než hodinu provoz na trati mezi Prahou a Hradcem Králové. Bouřka, která se tudy prohnala po třetí hodině, poškodila zabezpečovací zařízení ve dvou stanicích.

Kroupy zastavily provoz na železniční trati mezi Prahou a Hradcem Králové.  Vlaky nejezdily mezi 15:15 a 16:30. I přes obnovení provozu vlaky z bezpečnostních důvodů projíždějí kritickým úsekem střídavě, a mají proto zpoždění, uvedla mluvčí Českých drah (ČD) Radka Pistoriusová.

"Kvůli bouřce nefunguje zabezpečovací zařízení ve stanicích Velký Osek na Kolínsku a Převýšov na Královéhradecku," upřesnila mluvčí.

Bouřky v ČR řádí už několik dní a podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu hrozily do středečního večera na východě Čech i na jihu Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám