Hlavní obsah

Rodiče dostanou šanci jít do práce, školku může nahradit dětská skupina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční jesle a mateřské či firemní školky by podle vlády měly dostat novou alternativu v podobě dětských skupin. Ty mají pomoci vyřešit nedostatek míst v tradičních předškolních zařízeních. Kabinet ve středu návrh ministerstva práce a sociálních věcí přijal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Nacházíme se v situaci, kdy několik desítek tisíc rodičů nemá možnost umístit své dítě do předškolního zařízení," připomněl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ožehavý problém posledních let, který části rodičů znesnadňuje nastoupit do zaměstnání. Výstavba nových školek by byla neefektivní a nepřinesla by rychlé řešení.

Dětské skupiny by mohli zakládat zaměstnavatelé, státní instituce i jednotlivci pro maximálně 24 dětí. "Dětská skupina má být méně formální zařízení, které bude mít snížené nároky například na hygienické předpisy, kompetenci pečující osoby," vysvětlil ministr.

Skupina do čtyř dětí bude mít předpoklady velmi mírné, ve větších skupinách se podmínky budou více blížit školkám. Právě snížení hygienických standardů je jednou z věcí, kterou část odborníků kritizuje. Problematické může být i soužití dětí rozličného věku.

Výhody pro rodiče i zaměstnavatele

Oprávnění založit dětskou skupinu by vydávalo ministerstvo na základě splnění hygienických podmínek, zajištění prostor a vychovatelů. Organizátoři by museli mít také koncepci výchovy a péče, z níž by byla jasná otevírací doba, denní režim a stravování i program dětí.

Nová služba nemá být podle ministerstva zisková. Rodiče by poskytovateli hradili maximálně náklady. Kdyby potomka dali do dětské skupiny a začali chodit do práce, mohli by mít slevu na dani. Zaměstnavatelé by si zas mohli z daní odpočítat za zřízení skupiny 95 000 korun a ročně za provoz 86 640 korun. I tak by se ale podle ministerstva novinka vyplatila. Práci by mělo víc rodičů a z jejich příjmů by přiteklo do rozpočtu několik miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám