Hlavní obsah

ČSSD vytáhla v boji proti restitucím složenku po Kalouskově vzoru

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se inspirovali u prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska a rozhodli se rozeslat všem domácnostem složenku na 12 755 korun. Právě tolik podle ČSSD budou stát církevní restituce každého občana, včetně kojenců a dětí.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Složenka, kterou hodlá ČSSD poslat občanům.

Článek

Složenka je uvedena na Kalouskovo jméno, uvedena je i adresa rezortu financí. Právě jeho šéf je velkým obhájcem církevních restitucí. Obsahuje ale zároveň výzvu, aby lidé 12 755 korun neplatili, ale složenku vrátili Kalouskovi a premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

„Vydání majetku a výplata finanční kompenzace církvím v celkové hodnotě 134 miliard Kč jsou v současné hospodářské situaci nepřiměřené a pro stát vysoce rizikové. Zvýší zadlužení ČR o 59 miliard Kč. Hrozí i prolomení restituční hranice 25. 2. 1948 a zpochybnění poválečných majetkových poměrů,“ píše šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v textu pod složenkou.

Ministerstvo kultury ale tvrdí, že prolomení restituční hranice a Benešových dekretů nehrozí.

Sociální demokraté také na letáku se složenkou představují své řešení církevních restitucí. Prosazují vložit majetek do Církevního fondu a jeho výnosy používat na podporu pastoračních, sociálních a školských aktivit církví. Sobotka navíc obvinil ministra financí, že před volbami o zadlužování státu neřekl celou pravdu.

Jde o zjevný odkaz na akci TOP 09 před sněmovními volbami v roce 2010. Současná vládní strana tehdy rozeslala do poštovních schránek složenku na 121 tisíc korun. Šlo o částku státního dluhu rozpočítanou na každého občana. Tzv. Kalouskovy složenky tehdy ČSSD velmi ostře kritizovala.

Složenková kampaň přijde ČSSD na statisíce korun, uvedl místopředseda strany Martin Starec.

Foto: Petr Horník, Právo

Předvolební billboard ČSSD s kritikou církevních restitucí

Kampaň sociální demokracie proti vládní verzi církevních restitucí nevyvolává rozruch poprvé. Církve a náboženské společnosti ostře odsoudily plakát z dílny sociální demokracie, na kterém je zobrazena ruka preláta přebírající 134 miliard korun v sáčku. Kampaň byla srovnána s propagandou totalitních režimů.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám