Hlavní obsah

Proti pochodu homosexuálů vystoupil Klausův vicekancléř Hájek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Několik desítek lidí se v sobotu dopoledne sešlo na pražském Václavském náměstí, aby vyjádřilo nesouhlas s odpoledním pochodem hrdosti, kterým vyvrcholil festival sexuálních menšin Prague Pride. Odpůrce pochodu podpořil i prezidentův vicekancléř Petr Hájek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Hájek promluvil k demonstrantům.

Článek

Jednotliví řečníci na akci D.O.S.T.  pod sochou sv. Václava kritizovali za podporu pochodu homosexuálů premiéra Petra Nečase, pražského primátora Bohuslava Svobodu (oba ODS) a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mezi demonstranty se ukázal bývalý lidovecký poslanec Jiří Karas, promluvil také hradní vicekancléř Petr Hájek. Účastníky pozdravil jménem prezidenta a jeho kanceláře. Hájek odsoudil veřejnoprávní média, která se podle něj stala přímo „registrovanými partnery náborové akce homosexualismu“. Prague Pride je podle něj oslavou abnormality a dalším dílem seriálu zvaného „zábavná cesta do otroctví“.

Účastníci pochodu opodál

Na demonstraci se hovořilo také o odkazu sv. Václava nebo sv. Vojtěcha. „Chceme vládce, který má charakter muže,“ zaznělo. K dispozici byly rovněž petiční archy na podporu Karase a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Na závěr akce D.O.S.T. zazněl Svatováclavský chorál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

K demonstrantům promluvil i prezidentův vicekancléř Petr Hájek.

Během akce byl u sochy sv. Václava opět natažen řetěz. Ten původní byl umístěn za minulého režimu. Před časem byl ale odstraněn jako symbol snah zabránit lidem za totality u sochy protestovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pochod hrdosti, který samotní organizátoři označili za nejteplejší den v roce, vyrazil od sochy sv. Václava hodinu po poledni. Účastníci pochodu, kterých bylo podle pořadatelů několik tisíc, se začali na místě houfovat ještě během demonstrace jejich odpůrců. Ti pak u pomníku sv. Václava zůstali i po oficiálním ukončení protestní akce. Na shromažďující se účastníky pochodu odtud pokřikovali urážky.

Anketa

Vadí vám pochod homosexuálů?
Ano
40,1 %
Ne
58,8 %
Nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 23532 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám