Hlavní obsah

Sobotka přišel v prezidentské kampani s návrhem na přímou volbu poslanců

Aktualizováno

Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka je pro zavedení přímé volby poslanců. Lidé by při ní, podobně jako při volbě do Senátu, vybírali konkrétní politiky, nikoliv stranickou kandidátku. Sobotka také slibuje, že by se jako prezident stavěl proti tomu, aby ČR opustila korunu a zavedla euro. Otevřít chce i debatu o tom, zda je nutné v češtině přechylovat ženská jména zahraničního původu. Sobotka to řekl v pátek při otevření své volební kanceláře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Sobotka

Článek

"Chci otevřít debatu o přímé volbě poslanců, tak aby i 200 poslanců bylo voleno v padesátitisícových volebních obvodech. Každý občan by si volil svého poslance, nikoliv jako dneska kandidátku, kde na třetím čtvrtém místě už je někdo neznámý," řekl Sobotka. S návrhem prý v rámci kampaně před přímou volbou prezidenta přišel sám, ODS o něm zatím širší debatu nevedla. "Oznámil jsem to, ale nezaznamenal jsem negativní reakci," řekl Sobotka.

Jako prezident by chtěl bojovat i proti dalšímu nešvaru, kterým je přechylování cizích ženských jmen. „Vadí mi, když slyším například ‘Williamsová’, nepřijde mi to normální," řekl Právu Sobotka. Dodala, že jeho kolegové v Senátu už připravují zákon, který by nutnosti přechylování ženských jmen zamezil.

Spolehne se na nominaci poslanců a senátorů

Sobotka zopakoval, že se nechystá kvůli nominaci na prezidenta sbírat 50.000 podpisů občanů. V situaci, kdy má jasnou podporu poslanců a senátorů ODS, prý využije nominace v parlamentu. Očekává, že se odehraje v listopadu.

Prezidentský kandidát ODS, kterého členové strany ve stranických primárkách upřednostnili před europoslancem Evženem Tošenovským, se zatím podle průzkumů veřejného mínění nepohybuje mezi favority volby. Kampaň před přímou volbou ale podle něj ještě nezačala a její obrázek se změní.

Vedení občanských demokratů už dříve rozhodlo, že na prezidentskou kampaň bude mít Sobotka vyčleněno 15 milionů korun. Sobotka se dále chystá zřídit otevřené konto, na nějž budou moci přispívat jeho podporovatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám