Hlavní obsah

Lessy si hoví v pozici neodvolatelného, řekl Nečas

– Praha • Aktualizováno

Premiér Petr Nečas ve středu označil za neúnosné chování policejního prezidenta Petra Lessyho. Řekl, že si "hoví v pozici neodvolatelného funkcionáře." Podle premiéra si Lessy hraje se členy vlády a není jasné, kam tímto chováním směřuje. Policejní prezident později vzkázal přes svou mluvčí, že se k věci nebude vyjadřovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Nečas

Článek

Premiér připomněl slova někdejšího francouzského prezidenta Jacquesa Chiraca o tom, že kdosi propásl dobrou příležitost mlčet. Exprezident tehdy na adresu nových členských států EU poznamenal, že "propásly dobrou příležitost mlčet" v souvislosti s jejich tehdejší podporou postupu USA ve válce s Irákem.

"Pan policejní prezident rozehrává pro mne naprosto nepochopitelnou hru, je ve sporu s dalšími a dalšími členy vlády," podotkl Nečas na tiskové konferenci. "Nevím, co tím sleduje, nevím, jaký to má význam, a především je to neúnosné. Vyjmenujte mi jednu jedinou západoevropskou zemi, kde by si policejní prezident dovolil to, co si dovolil v této zemi," dodal.

Lessyho kvůli výrokům na adresu ministra Jana Kubiceho šetří inspekce. Podezřívá ho z pomluvy. Policejní prezident v rozhovoru pro Právo řekl, že chování ministra se dá označit za vydírání.

Rozhovor s Petrem Lessym Video: Právo

Nečas už dříve řekl, že Lessy se chová jako politický aktivista. Reagoval tak na otevřený dopis, který Lessy rozeslal všem policistům a ve kterém varoval před politickými vlivy na vyšetřování. [celá zpráva]

Lessy řekl, že si za tím, co v dopise napsal, stojí.

Inspekce už se zabývá také sporem Lessyho s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) v souvislosti s policejním vyšetřováním kauzy nákupu letounů CASA. Lessy tvrdí, že mu Kalousek kvůli kauze volal a používal nevhodné výrazy, ministr prohlašuje, že hovor se týkal peněz na pořízení vozidel pro policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám