Hlavní obsah

Slunce v Česku kvůli slabší ozonové vrstvě září stejně silně jako v Chorvatsku

– Praha

Sluneční záření v Česku bývá letos v jasných dnech kvůli oslabení ozonové vrstvy stejné jako třeba v Chorvatsku u moře či v severní Itálii. Lékaři proto nabádají k vyšší prevenci a varují před rakovinou kůže.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle předsedy České dermatovenerologické společnosti Petra Arenbergera naměřila solární a ozonová observatoř Českého hydrometeorologického ústavu letos v květnu nejvyšší UV záření za 48 let.

Ozon se sice díky omezení škodlivin začíná pomalu přirozeně obnovovat, i tak se ale letos jeho stav podle Michala Janoucha z observatoře zhoršil. V jasných dnech je tak index UV záření srovnatelný s hodnotou v Chorvatsku či severní Itálii. Například 30. června se pohyboval mezi 7,5 až 8, na horách 8 překročil. Kdyby byla situace v normě, nedosahoval by ani 7. "Dávky záření neustále rostou. Za dekádu se zvyšují o osm až deset procent," dodal Janouch.

Počet pacientů roste

"UV záření jednoznačně vyvolává kožní nádory. Jedno spálení v dětství do puchýřků zdvojnásobí riziko vzniku kožního nádoru," uvedl Arenberger, který je přednostou dermatovenerologické kliniky vinohradské nemocnice. S poklesem ozonu podle něj přibývá pacientů. Ročně jsou jich nyní zhruba 2000. "Každých deset let se počet melanomů zdvojnásobil," dodal lékař.

Polovinu UV záření za život lidské tělo nasbírá do 18. roku. Ohroženy však podle lékařů nejsou jen děti, ale i mladé ženy do 29 let. A to proto, že se často kvůli kráse nezdravě sluní. Další rizikovou skupinou jsou muži nad 50 let. Nádor se u nich objevuje často na zádech. Podle Arenbergera totiž mnozí třeba pracují v plném slunci na zahradě.

Anketa

Dbáte na ochranu před slunečním zářením?
Ano
40,6 %
Ne
59,4 %
Celkem hlasovalo 3205 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám