Hlavní obsah

Exmanželka bývalého ministra Kocourka stáhla žalobu o "odkloněné" milióny

Praha

Bývalá manželka někdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) vzala zpět svou žalobu, jíž se po svém exmanželovi domáhala osmi miliónů korun. Obvodní soud pro Prahu 6 tak zastavil řízení, kvůli němuž nesměl bývalý ministr od konce června disponovat svým majetkem. Olga Kocourková to podle místopředsedkyně soudu Zuzany Barochové nijak neodůvodnila.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

Kocourková po svém bývalém muži chtěla polovinu ze 16 miliónů, které před rozvodem její někdejší manžel skryl. Podala žalobu na neplatnost smlouvy o vyrovnání společného jmění manželů. Soudy také na její žádost vydaly předběžné opatření, kterým zakázaly Kocourkovi jakkoli nakládat s domem v Hostivici a bytem s garáží v Praze 6. "Soud 2. srpna řízení zastavil, rozhodnutí zatím není pravomocné," uvedla Barochová.

Kvůli miliónům, které se Kocourek snažil skrýt nákupem akcií přes společnost Key Investments (KI) před bývalou manželkou, policie někdejšího ministra i jeho matku Jindřišku v květnu obvinila z poškozování věřitele. Hrozí jim až osmileté vězení. Policie však před nedávnem podle deníku Právo navrhla jejich stíhání zastavit. S obviněním totiž nesouhlasí Kocourková a poškozování věřitele patří mezi trestné činy, u kterých je třeba ke stíhání souhlasu poškozeného.

Odkláněné milióny stály Kocourka post ve vládě

"Veškeré prostředky, o které se jedná, pocházejí z prostředků, které jsou mé osobní, rodinné nebo historické a svěřil jsem je do správy Key Investments pouze proto, abych je odklonil od případných problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací v roce 2008," hájil se tehdy Kocourek, který tak obohatil slang českých politiků o sloveso "odklonit". Po aféře podal demisi a ve vládě skončil.

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva Mladé fronty Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností KI. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 miliónů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 miliónu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz. Odkud peníze pocházely, nyní zjišťuje protikorupční policie.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám