Hlavní obsah

Policie kvůli Opencard navrhla obžalovat pět lidí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie předala Městskému státnímu zastupitelství v Praze návrh na obžalobu pěti lidí v kauze Opencard. Ti byli již loni obviněni z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Měli způsobit škodu ve výši 70 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karta slouží především jako tramvajenka.

Článek

"Uvedenému návrhu na podání obžaloby předcházelo roční náročné vyšetřování, v rámci kterého shromáždil policejní orgán spisový materiál v rozsahu více než 5000 stran," informovala pražská policejní mluvčí Pavla Kopecká.

Mezi obviněnými úředníky magistrátu je i někdejší šéf odboru informatiky. Trestných činů se měli podle Kopecké dopustit v souvislosti s realizací servisního kartového centra – Opencard. "Porušili zákonné podmínky pro řádný průběh veřejných zakázek a uzavřeli smlouvy nevýhodné pro Magistrát hlavního města Prahy. Tímto svým jednáním způsobili Magistrátu hl. m. Prahy škodu ve výši cca 70 miliónů Kč," sdělila mluvčí.

Policie obvinila pětici úředníků magistrátu loni. Viní je z trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinností při správě cizího majetku. Úředníci měli v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrat na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která však nesplnila podmínky zadávací dokumentace.

Kritizovaný projekt Opencard už stál kolem miliardy korun. Především v počátku ho provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Kartu Opencard vlastní přes 950 000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni získat také slevy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám