Hlavní obsah

Případ nevyklizeného ghetta dal stavební úřad k soudu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu podal ve středu odpoledne žádost o vydání exekučního příkazu na Okresní soud v Ostravě kvůli nevyklizení ghetta v Přednádraží. Místní obyvatelé odmítají odejít a postup úřadů vnímají jako podraz.

Chtějí se zbavit Cigánů, stěžují si obyvatelé ghetta v PřednádražíVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Náš stavební úřad se tak rozhodl proto, že vlastník nebezpečných nemovitostí nezajistil vystěhování všech romských rodin,“ zdůvodnila rozhodnutí mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Soud bude muset v následujících hodinách či dnech rozhodnout o tom, jestli 140 obyvatel ghetta Přednádraží v Ostravě-Přívoze se musí vystěhovat, či mohou zůstat. V pondělí ghetto zkontrolovali úředníci stavebního úřadu a dle jejich rozhodnutí je zdejších deset domů kvůli statickým problémům, chybějící kanalizaci a dalším závadám například v elektroinstalaci nebezpečné životu. [celá zpráva]

Prohlídka bytů v romském ghettuVideo: Denisa Telaříková, Právo

„Lidé zde zůstávají na své nebezpečí. Zodpovědnost za život svůj a svých dětí mají nyní oni sami a také majitel objektů, podnikatel Oldřich Roztočil,“ připomněla mluvčí.

Romové i přes hrozbu soudního vystěhování trvají na tom, že domy v Přednádraží neopustí. Informace o tom, že stavební úřad se obrátil na soud, se mezi lidmi okamžitě rozšířila. „Neodejdu odsud, i kdyby se mělo stát nevím co. I kdybych si před domem měla postavit stan, zůstanu tady,“ řekla jedna z místních žen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nespokojená obyvatelka v v Ostravě-Přívoze

Stavební úřad již minulý týden v pátek nařídil obyvatelům, aby se nejpozději do sobotní půlnoci vystěhovali. Radnice jim nabídla ubytovny. Někteří lidé se přestěhovali, značná část však zůstala a začala svépomocí domy opravovat.

V ghettu planou emoce

Obyvatelé ghetta byli ve středu touto zprávou zcela zaskočeni. „Nebudu popírat, že zpočátku, když se lidé tu zprávu dozvěděli, tak byly emoce hodně velké. Byli jsme všichni úplně zaskočeni tak drastickým krokem ze strany stavebního úřadu. Je to velmi tvrdé rozhodnutí. Zpočátku jsme to brali jako podraz, jelikož dopoledne jsme se sešli s městem a vodohospodáři na schůzce, která skončila úsměvy a dohodou. A to tím, že se dají do pořádku jímky u domů a začnou se přechodně využívat,“ neskrýval překvapení romský aktivista Kumar Vishwanathan, který s lidmi v ghettu nyní plánuje další kroky.

Foto: Aleš Honus, Právo

V ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze panují katastrofální životní podmínky.

„Hledáme řešení, chceme zachránit alespoň jeden dům, který je v nejlepším stavu. Aby v něm lidé mohli dostat od majitele nájemní smlouvy a mohli začít platit vodu a nájemné. Do týdne bychom dům i s jímkami chtěli dát do pořádku a pak požádáme stavební úřad, aby dům vyňal ze svého rozhodnutí,“ plánuje romský aktivista.

Reklama

Související články

Většina Romů se odmítá z ghetta odstěhovat

Zhruba 180 lidí se odmítá odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Většinou Romové chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za...

Výběr článků

Načítám