Hlavní obsah

Soudy mohou zvýšit odškodné za úraz bez ohledu na bodové ohodnocení lékaře

Novinky, val

Lidé, kteří utrpěli zranění, mají možnost dosáhnout na vyšší odškodnění bez ohledu na to, jaké bodové ohodnocení pro ně stanovil lékař. Vyplývá to z rozhodnutí Nejvyššího soudu v případě ženy, která utrpěla úraz páteře a domohla se téměř desetinásobného odškodnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informoval o tom ve středu mluvčí Nejvyššího soudu v Brně Petr Knötig. Zmíněné ženě podle něj dal za pravdu Obvodní soud pro Prahu 2, že jí náleží vyšší odškodnění za ztížení společenského uplatnění, než jí vypočítala a uhradila pojišťovna. „Ta jí uhradila 42 000,- Kč podle bodového ohodnocení lékařem, ale žena požadovala 400 tisíc Kč, protože po návratu do života se již nemohla věnovat řadě svých aktivit,“ řekl Knötig.

Městský soud v Praze ale žádost o vyšší odškodnění smetl ze stolu s odůvodněním, že odškodnění podle bodového ohodnocení je dostatečné, neboť se jedná o lehký stupeň postižení. „Na základě dovolání pak Nejvyšší soud v Brně dal ženě za pravdu, zrušil rozsudek Městského soudu v Praze v plném rozsahu a věc mu vrátil k novému projednání a rozhodnutí,“ dodal Knötig.

Rozhodnutí městského soudu totiž podle něj vychází ze zastaralé právní praxe. „Pokud totiž lékař nepřistoupí ke zvýšení bodového ohodnocení, znamená to pouze, že následky poškození zdraví nehodnotil jako zvlášť těžké. Soudy však mají možnost zvýšit odškodnění, protože následky zranění mohou postiženého vyřadit z řady činností, které ovlivňují jeho další život,“ řekl mluvčí.

Soud tak podle něj musí především individuálně posoudit společenské uplatnění a způsob života před vznikem zranění a po něm. „Z toho pak musí vycházet a rozhodnout o spravedlivé výši odškodnění bez ohledu na bodové ohodnocení lékaře a názoru pojišťovny,“ uzavřel Knötig s tím, že toto rozhodnutí soudu je pro další rozhodování závazný.

Reklama

Výběr článků

Načítám