Hlavní obsah

Jiří Šlégr se lidsky zaručil za Davida Ratha

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV21) minulý týden podepsal prohlášení, kterým se zaručil za propuštění Davida Ratha z vazby. Tomu již v příštích několika dnech vyprší koluzní vazba uvalená z důvodu možného ovlivňování svědků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sportovní expert stínové vlády ČSSD Jiří Šlégr

Článek

Šlégr to potvrdil v rozhovoru pro Českou televizi. Uvedl, že jej oslovil Rathův advokát Roman Jelínek, který prý hovoří s dalšími desítkami politiků o podpoře Rathova propuštění z vazby. Ratha by mohl podpořit také Šlégrův stranický šéf Jiří Paroubek, který obviněného poslance vehementně bránil už při sněmovním hlasování o jeho imunitě.

Šlégr se k zaručení za Ratha rozhodl podle svých slov hlavně kvůli lidskému hledisku. Slitoval se zejména kvůli odloučení poslance od jeho dětí. Usoudil prý také, že všechny tři důvody, pro které byla na Ratha uvalena vazba, podle něj již nejsou aktuální.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté odvážejí Davida Ratha z vládního objektu Spiritka.

Ratha poslal soud do vazby v květnu, a to kvůli možnému ovlivňování svědků, pokračování v trestné činnosti či hrozbě útěku. Jak řekl minulý týden Novinkám Rathův advokát Adam Černý, první důvod by měl pominout 13. srpna. Spekuluje se proto o tom, že by Rath mohl být propuštěn na kauci, pokud se za něj někdo zaručí.

Rath byl zadržen v polovině května se sedmi milióny, které byly podle policie úplatkem za netransparentní rozdělování evropských dotací ve Středočeském kraji. Poslanci následně rozhodli o zbavení Ratha imunity. Hrozí mu až 12 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám